Иран: Русия се самоизтъква и проявява неуважение

Иран: Русия се самоизтъква и проявява неуважение

Иран: Русия се самоизтъква и проявява неуважение

Иранският военен министър Хосеин Дехган заяви, че Русия е съобщила за използването на авиобазата Хамадан, без да уведоми преди това Техеран, съобщава агенция Mehr.

По време на интервю за иранската тв ИРИБ министърът бил попитан защо Иран не е съобщил първи, че на летището в базата има руски самолети. Дехган отговорил: „Първо, Русия е заинтересована да демонстрира, че е супердържава и може да оказва сериозно влияние в сферата на сигурността. (...) В разгласяването на тази информация се вижда неуважително отношение и желание за самоизтъкване“, цитира руската секция на Би Би Си.

Второ, Москва иска да изглежда по-ефективен играч при операцията в Сирия, за да може да води преговори с американците и да участва в определянето на бъдещето на Дамаск, продължава иранският военен министър.

Той уточнява, че руските самолети използват авиобаза само за зареждане с гориво и това се е наложило, за да бъде по-ефективна борбата с терористите в Сирия.  Дехган подчертава, че при никакви обстоятелства Иран няма да предостави военната база на руснаците за постоянно използване. „Те не дойдоха, за да останат“, коментира той.

Руското военно министерство съобщи на 16 август, че бомбардировачите Ту-22М3 и Су-34 са нанесли удари по бунтовниците в Сирия с полети от Хамадан.

 Вчера стана ясно, че Русия е спряла да използва тази военна авиобаза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ