Испания настоява бъдещето на Гибралтар да се уреди чрез преки преговори

Испания настоява бъдещето на Гибралтар да се уреди чрез преки преговори

Испания заяви днес, че сделката за Брекзит трябва ясно да подчертае, че Мадрид ще има думата по въпроса за това как бъдещите отношения между ЕС и Великобритания ще се отразят на Гибралтар, съобщава БТА. Този въпрос също така трябва да бъде обсъден на двустранна основа, предаде Ройтерс, като цитира изявление на говорителката на испанското правителство Исабел Селаа.

"Ясно е, а и правителството е решено, че трябва да бъде напълно гарантирано, че всяко споразумение между ЕС и Великобритания изисква предварителното одобрение на Испания, що се отнася до въпроса за Гибралтар", каза говорителка на испанското правителство.

Същевременно испанският държавен секретар за европейските въпроси в министерството на външните работи Луис Марко Агириано каза, че Испания иска "писмен" ангажимент от Лондон за Гибралтар преди срещата на върха на ЕС в неделя, на която се очаква да бъде договорено окончателно споразумението за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Испания заплашва да се противопостави на споразумението за Брекзит, ако нейното право на вето за бъдещите отношения между ЕС и британския анклав не бъде признато писмено, припомня Франс прес.
"Изискахме този текст да бъде публикуван от британците преди Европейския съвет в неделя", каза испанският представител относно писмения ангажимент от Лондон.

Запитан дали на срещата на върха в неделя испанският премиер Педро Санчес ще присъства, Агириано каза: "Той ще реши, когато види писмената британската декларация".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ