Изборите - колкото се може по-скоро искат политическите сили

Изборите - колкото се може по-скоро искат политическите сили

Изборите - колкото се може по-скоро искат политическите сили

Повечето политически сили в парламента искат предсрочните избори да са възможно най-скоро, като първата възможна дата за това е 26 март, съобщи БТА. Депутати коментираха пред журналисти очакванията си кога президентът Румен Радев ще насрочи предсрочните парламентарни избори.

За ГЕРБ няма значение датата, но 2 април е по-добра, за да има още един-два дни Народното събрание да приеме точките, които предложиха колегите за извънредното заседание, а днес ги нямаше в залата, заяви заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Според него обаче най-вероятно датата ще е 26 март, тъй като така била обявила Корнелия Нинова доста отдавна.

Говорителят на БСП Жельо Бойчев посочи, че от партията поддържат предложението си изборите да бъдат на 26 март. БСП не участва във формирането на служебното правителство и това ще се види, когато бъде обявен неговият състав, отбеляза той.

И според заместник-председателя на ПГ на ДПС Четин Казак предсрочните избори трябва да са възможно най-бързо. Така или иначе виждате, че това правителство буксува, трябва час по-скоро да се назначи служебно правителство и да се разпусне този парламент, за да се даде ясен хоризонт за изборите и за следващия парламент, коментира той. По думите му всеки ден политическа безтегловност не води до нищо добро за страната.

От името на Реформаторския блок Димитър Делчев коментира, че президентът трябва да проведе разговори с политическите партии за датата на изборите. Неслучайно поискахме държавният глава да свика още сега Консултативния съвет за национална сигурност, припомни той. "Датата на изборите за нас е без значение. Но аз смятам, че ние се намираме в политическа криза и колкото по-скоро са изборите, толкова по-добре", добави той.
Милен Михов /Патриотичен фронт/ припомни, че датата се определя от конституционните текстове и от очевидното желание на голяма част от политическите партии и от обществото от едни бързи избори. Той отбеляза, че проблемите с мигрантската криза, които, по-думите, му никак не са затихнали, и предстоящото председателство на ЕС налагат един по-стегнат ритъм на изборите. "Според мен лично 26 март е една добра дата, която съвпада и отговаря на конституционните норми и на желанието за бързи избори", заяви Михов. Групата на Патриотичния фронт не е обсъждала датата на предсрочния вот, защото това е решение на президента, което политическите сили трябва да уважат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ