Кабинетът обмисля да въведе "зелен сертификат" в държавната администрация

Кабинетът обмисля да въведе зелен сертификат в държавната администрация

Кабинетът обмисля да въведе "зелен сертификат" в държавната администрация

Правителството е взело решение да се премине към държавна администрация без COVID-19. За целта се обмисля въвеждане на "зелен сертификат". Това обяви шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет. По думите й, мярката ще се прилага за служителите, а журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на противоепидемичните мерки: носене на маска, дезинфекция и пр.

"Обсъдени са въвеждането на "зелен сертификат" и това как да се даде алтернативна възможност на хората без такъв документ да си правят тестове, за да не се пречи на хората да упражняват правото си на труд. Решението ще трябва да се съгласува и с финансовото и здравното министерство. Това е стратегия, която ще бъде приложена ефективно не по-рано от март 2022 г.", подчерта Бориславова. 

По думите й, така ще се даде реална възможност на всички засегнати лица да изразят мнението си и да се подготвят, в зависимост от предложения пакет мерки, под каква форма ще бъде постигната целта за администрация без COVID. 

Днес премиерът Петков ще подпише заповедта за отсрочено въвеждане на изискването за "зелен сертификат" за всички лица, които влизат в правителствената сграда. "Действието й ще започне не по-рано от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за всички служители на територията на Министерски съвет, които желаят да се ваксинират доброволно. Допълнително ще бъде анализирана възможността за това кои лица желаят да работят от вкъщи. Ще бъдат осигурени реални бързи тестове за всеки, който не разполага със "зелен сертификат", но все пак желае и има необходимост да бъде на територията на сградата на Министерски съвет", обясни тя.

Възложен е доклад на здравното министерство за оценката на COVID кризата и стъпките към информационна кампания, която да включва таргетирана информация за групи граждани с различни медицински показатели. "Така категориите граждани, които страдат от различни заболявания, които не са общи за всички, ще могат да разполагат с конкретна информация и медицински и научни данни за това как ваксината евентуално се отразява върху здравето им. Съответно, това да се съпостави с рисковете, ако гражданите не бъдат ваксинирани", обясни Бориславова. 

На заседанието е взето решение да се насрочи среща при премиера между столичния кмет Йорданка Фандъкова и образователния министър. На нея ще бъде обсъдено защо по програмите за изграждане на нови детски градини има неусвоени средства. 

На заседанието са били обсъдени и мерките в помощ на бедстващите след наводненията райони. Било е взето решение за отпускане на минерална вода от Държавния резерв за Благоевградско и Смоленско. Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за преодоляване на последиците от бедственото положение в области Смолян и Благоевград, съответно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Относно мораториума върху цените на тока, Бориславова съобщи, че вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията. "След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените. Работим как цената да бъде овладяна дългосрочно без това да е за е сметка на електроенергийните дружества", уточни тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ