Кирил Петков: Не трябва да се явяваме на избори с обща листа с Иванов и Манолова

Кирил Петков: Не трябва да се явяваме на избори с обща листа с Иванов и Манолова

Кирил Петков: Не трябва да се явяваме на избори с обща листа с Иванов и Манолова

Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво.“ Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен министър на икономиката и съосновател на проекта „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

„Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от „най-ляво до най-дясно. Нека хората да гласуват и просто ще знаят, че ще има коалиция на базата на принципност и почтеност“, добави той.

По думите му още другата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

Миналата седмица проучване на социологическата агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ показа, че новата формация на Петков и бившият служебен финансов министър Асен Василев ще събере подкрепа от около 9% на предстоящите избори.

„Това за мен е огромен процент.  Не можах да повярвам, че е толкова голям, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои", каза още Петков.

Той коментира и финансовото си състояние.

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на  моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. На никой няма да прехвърлям нищо, защото зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", обясни Петков.

„Влизам милионер в политиката. Като завърших университета си в Харвард бях взел заем от 180 000 долара например. Всичко съм си направил сам“, призна Петков.

Той каза още, че е имал добра работа с формацията на Слави Трифонов, особено с Ива Митова и Мика Зайкова.

„Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм заповядайте на разговори“, каза още бившият служебен министър на икономиката.

„Ние сме част от една вълна на промяната. Ние започнахме тази рпомяна и тя ще продължи. Не ме интересува какво са казали за мен и за канадското ми гражданство. Интересува ме да направим така, че да имаме работещ парламент от хора, обединени около общи принципи“, добави бившият министър.

Във връзка с канадското си гражданство той заяви, че на 20 август е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. „Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си”, уточни той.

Вчера стана ясно, че партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“ са постигнали коалиционно споразумение и ще се явят съвместно на предсрочните парламентарни избори като коалиция „Продължаваме промяната“, която ще бъде представлявана от Василев и Петков.

Към коалицията обаче е възможно да се присъединят и други партии, тъй като разговорите с тях продължават. Това ще се случи, при условие че „са готови да спазват заложените в споразумението принципи“.

Поставени са и няколко основни цели – създаване на икономическа среда, подпомагаща развитието на малкия и средния бизнес, привличане на високотехнологични инвестиции, балансирано и справедливо разделение на парите в държавата, както и върховенство на закона.

От „Продължаваме промяната“ съобщават, че „Волт“ е основана през 2018 г. и е част от общоевропейското движение „Волт Европа“. Съпредседатели в България са Венцислава Любенова и Симеон Турлев. „Средна европейска класа“ е създадена в Бургас през 2007 г. и работи „за създаване на българска средна класа с европейски стандарт на живот“. Начело на организацията е Константин Бачийски

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ