"Комерсант": В молдовската криза един след друг се включват външни играчи

 Комерсант: В молдовската криза един след друг се включват външни играчи

"Комерсант": В молдовската криза един след друг се включват външни играчи

Молдовското вино взе да шупва, коментира в заглавие в. "Росийская газета" политическата криза в Кишинев.

Вчера молдовският Конституционен съд отстрани от поста му президента Игор Додон и назначи за временен държавен глава бившия премиер Павел Филип, който разпусна парламента и свика предсрочни избори през септември. Същевременно Молдова се сдоби с ново правителство, утвърдено от новата парламентарна коалиция, посочва "Росийская газета". Правителството на Мая Санду, формирано от подкрепящата президента Партия на социалистите на Република Молдова и проевропейския блок Акум ("Сега"), се закле в събота пред президента Додон.

Предишното правителство начело с Филип обаче отказа да се оттегли доброволно. В крайна сметка "тази престъпна комбинация доведе до двувластие", заявява руският официоз.

Молдовският президент неведнъж вече се е обявявал против правителствени решения и Конституционният съд най-малко за осми път приема постановление срещу Додон. Невъзможно е да се предскаже как ще приключи този път конфронтацията в Молдова, коментира "Росийская газета".

Административният ресурс засега е на страната на Демократическата партия, контролирала предишния кабинет. Тя предварително докара свои привърженици в Кишинев. Т. нар. отряди за съпротива от неформалното "силово крило" на демократите разпънаха палатки край входовете на ключови министерства и отказаха да пускат новите министри на работните им места. Не е ясно как ще действат при това двувластие силовите структури, добавя "Росийская газета".

"Не бих се учудил, ако до вечерта сложат на Додон белезници, защото обвиненията срещу него са много сериозни. Додон загуби по всички линии", коментира пред в. "Взгляд" молдовският аналитик Сергей Назария.

"Додон е изобличен, че получава финансиране за своята партия от Русия, което дава на опонентите му възможност да го обвинят в държавна измяна и опит за организиране на държавен преврат", заявява той.

Позициите на коалиционното правителство в Молдова зависят от това колко бързо ще го признае международната общност. Руският депутат Леонид Калашников изрази надежда, че коалицията ще може да спести на страната извънредни парламентарни избори, пише в. "Известия".

Коалиционният кабинет разполага с подкрепата на 70-80 процента от молдовското население, а Демократическата партия, опитваща се с всички сили да събере улични протести, изобщо няма подкрепа сред народа, заявява за руското издание самият Додон.

В молдовската криза един след друг се включват външни играчи, отбелязва в. "Комерсант". Местната парламентарна коалиция на проруските социалисти с проевропейския блок "Сега" получи официално одобрение първо от Москва. После появата й бе приветствана от Брюксел. САЩ засега не подкрепят категорично новата власт. Междувременно потъващият в изолация олигарх Владимир Плахотнюк, лидер на демократите, прави опити да запази контрола над страната, но не е сигурно, че ще успее, пише кореспондент на руския ежедневник от Кишинев.

Телевизиите от най-големия медиен холдинг в Молдова, които са под контрола на олигарха, излъчиха на 8 юни видеозаписи със скрита камера от среща на Владимир Плахотнюк и Игор Додон, говорили за създаване на коалиция от социалисти и демократи. Гласовете понякога не съвпадат с картината. Чува се обаче как Додон и Плахотнюк "обсъждат, че една от точките на коалиционното им споразумение трябва да е федерализация на страната чрез обединяване с Приднестровието, отцепило се от Молдова в началото на 90-те" години на миналия век, пише изданието.

За тази точка при евентуално коалиране на социалистите с демократите уж настоявал руският вицепремиер Дмитрий Козак, натоварен с молдовските въпроси, с когото Игор Додон се срещал няколко пъти напоследък.

На записа президентът на Молдова казва, че руският му колега Владимир Путин е готов да се срещне с Плахотнюк и да обсъдят всичко лично. Олигархът, издирван от руското правосъдие във връзка с дело за поръчково убийство и схема за източване на 37 милиарда рубли от Русия, отговаря, че не може да отиде в Руската федерация заради криминалното преследване. В отговор Игор Додон уверява своя събеседник, че проблемът с наказателните дела ще бъде премахнат, и му предава думи, казани уж от руския президент Владимир Путин: "Игор, предай на Плахотнюк, че аз (го) каня другата седмица заедно с тебе. Да седнем и да обсъдим как да се движим напред. Да не се страхуват - имат личните ми гаранции", пише "Комерсант".

Освен това според демократите Додон признава, че е получил пари от Русия, за да финансира социалистическата партия, отбелязва изданието.

Отстраняването на Додон едва ли ще подобри руско-молдовските отношения, предупреждава пред в. "Вечерняя Москва" Богдан Безпалко от Съвета по междуетнически отношения към президента на Русия.

"Но аз лично винаги съм се съмнявал в способностите на Додон съществено да ги подобри. Проблемът е, че той няма реална власт", пояснява политологът.

Северноатлантическият съюз е разтревожен от политическата криза в Молдова. Алиансът призовава политическите страни да проявят сдържаност и да уредят ситуацията чрез диалог. Това заяви в неделя говорителката на НАТО Оана Лунджеску, цитирана от в. "Вести".

Според Лунджеску демократично избраните лидери на Молдова трябва да работят съвместно за преодоляване на кризата, допълва електронното издание.

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ