За 100 дни управление в икономиката са получени компенсации от над 4 млрд. лв.

За 100 дни управление в икономиката са получени компенсации от над 4 млрд. лв.

За 100 дни управление в икономиката са получени компенсации от над 4 млрд. лв.

За 100 дни работа от встъпването в длъжност на кабинета през декември 2021 г. до април 2022 г. са получени обратно в икономиката компенсации в размер на над 4 млрд. лв., което е над 3% от БВП. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет енергийният министър Александър Николов. 

"Към момента са изплатени компенсации от над 223 млн. лв. за природен газ, енергоразпределителните дружества са получили 471 млн. лв. в резултат на компенсиране на технологични разходи. Директните компенсации за бизнес потребители, корпоративните компенсации за бизнеса са 1,440 млн. лв. до момента. ВиК дружествата са получили 107 млн. лв. В резултат на днешните решения на правителството компенсациите за бизнеса ще бъдат продължени", обясни Николов.

По думите му, един отдавна отлаган проблем - заем, свързан с погасяване на глоба от ЕК към Националната електрическа компания, ще бъде погасен, съответно средствата ще се върнат към Министерството на финансите и оттам обратно към българската икономика.

Енергийният министър каза, че за същия период (от декември 2021 г. до април 2022 г.) разходите на домакинствата за електрическа енергия и отопление останаха непроменени. За сравнение, за същия период в Европа средните разходи за електричество и електроенергия са се повишили с 30 процента.

"Електроенергийните дружества продължават да работят на пълен капацитет. Всички приети компенсации към бизнеса се изплащат и въпреки огромния обем транзакции, няма нито една индикация за грешно преведени или неточно изплатени компенсации", посочи Николов. 

В допълнение той посочи, че разходите за заплати в енергийните дружества се увеличават със значителен темп. "Въпреки спекулациите, грижата за хората, заети в дружествата, остава и ще продължи да бъде ясен приоритет не само за Министерството на енергетиката, но и за правителството като цяло", каза той.

Относно проверките в електроразпределителните дружества министърът каза, че би бил повече от радостен такива да има с оглед на това, че това би повишило прозрачността на начина на управление на дружествата.

"Дали са намерени конкретни нарушения или не трябва да установят компетентните органи. Да, има странни моменти на динамика на цените и на управление на конкретните мощности, но това трябва да го установят органите", каза министърът на енергетиката.

От своя страна премиерът Кирил Петков обяви, че са удължили подкрепата за бизнеса и потребителите до месец април. Увеличава се и таванът за подкрепата на бизнеса заради скъпия ток на борсата от 250 на 300 лв. 

"Очаква се цената на тока за битовите потребители да не се повишава", заяви още Петков, но припомни, че това зависи от независимия регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране. Като безпрецедентна подкрепа премиерът определи четирите програми, с които държавата помага на електро-разпределителните дружества, ВиК дружествата, небитовите потребители на ток и битовите потребители на газ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ