Нова ЦИК ще прави следващите избори. Гласуването - 100% машинно

Нова ЦИК ще прави следващите избори. Гласуването - 100% машинно

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, който да бъде назначен от президента - това реши на второ четене при обсъждане на промени в Изборния кодекс мнозиноството в парламентарната правна комисия. Вносители на предложението са депутати от "Има такъв народ". Те мотивират искането си за смяна на ЦИК с проблемите, които тя е създала според тях на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Освен това съставът на Централната избирателна комисия ще бъде намален от 23 на 15 души, гласи друга, одобрена от парламентарната правна комисия промяна.

От БСП се присъединиха към критиките срещу работата на сегашната ЦИК, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съобразен с политическото съотношение в следващия парламент.

В текстовете ще бъде разписано още, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията. Номинациите за членове на ЦИК ще се правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава. От ГЕРБ се противопоставиха с въпрос, не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските.

Председателката на парламента Ива Митева, която е и член на правната комисия обаче заяви, че няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

В маратона по обсъждането на промените в Изборния кодекс неочаквано отново се появи и предложението за въвеждане на гласуване по пощата. "Има такъв народ" изненадващо реанимираха днес тази поправка и то, с настояването да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят. Преди това депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева от ИТН оттеглиха новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не се въвежда веднага, а за президентските избори и то, експериментално. Така правната комисия влезе в дебат и по текстове за електронно гласуване и гласуване по пощата.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, реши по-рано парламентарната правна комисия на второ четене.

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините. 

Малко по-късно правната комисия прие и текста, според който гласуването на избори вече ще е 100% машинно. Изключения за хартиени бюлетини ще се допускат за секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там, гласи приетата от комисията поредна поправка в Избирателния кодекс.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината. Всички представители на ГРЕБ-СДС в правната комисия не участваха в гласуването на текстовете, защото "се разиграва юридически фарс", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. 

Приема се машинно гласуване, без да има възможност за такова, след като стана ясно, че няма как да бъдат осигурени машини за всички секции,  отбеляза той. Според приетите изменения машинен вот трябва да има в 9398 секции в страната. Според шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров - фирмата, на която бе възложена доставката на машини за изборите на 4 април докъм средата на юли т.г. могат да бъдат доставени още 1500 машини. За октомври (б.р. когато трябва да се проведат редовните президентски избори в страната) още колкото е необходимо, за да са достатъчно, обеща той.

Не е възможно в закона да бъдат записани неща, които не могат да бъдат изпълнени, залагат се големи мини пред избирателния процес, предупреди още Радомир Чолаков.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ