Нова криза около Брекзит. Политик задейства правило, което не е било използвано във Великобритания от 99 години

Нова криза около Брекзит. Политик задейства правило, което не е било използвано във Великобритания от 99 години

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Бъркоу предизвика сериозна конституционна криза с решението си да блокира трето гласуване на сделката за Брекзит, пише вестник "Дейли телеграф". Бъркоу, който е за оставане на Великобритания в Европейския съюз и който неведнъж е бил обвиняван, че е предубеден по отношение на излизането от блока, се позова на правило, използвано за последен път преди 99 години, за да осуети трето гласуване по споразумението за Брекзит. 

"Според прецедент от далечната 1604 г. парламентарните правила постановяват сходни по същество предложения да не могат да се подлагат на гласуване повече от веднъж през една и съща парламентарна сесия", напомни вчера Бъркоу. "Ако правителството иска да представи ново предложение, което не е същото или по същество същото (като вече отхвърленото), тогава всичко е наред", каза Бъркоу. Правителството обаче не може да представи отново същото или по същество същото предложение като това, което вече два пъти беше отхвърлено - веднъж през януари и втори път миналата седмица, със 149 гласа, подчерта той.

Той изтъкна, че позицията му не бива да се приема като последната дума по въпроса и че правителството може да представи ново предложение, което се различава от вече гласуваното.

Неочакваното му изявление бе посрещнато с възмущение от членове на Камарата на общините, а някои министри го обвиниха в неоправдана намеса в процеса на Брекзит и в неуважение към депутатите.

Вестник "Таймс" също подчертава, че Бъркоу е обвинен в осуетяване на трето гласуване на сделката на премиера Тереза Мей. Решението му попари плановете на Мей да изправи преди срещата на лидерите на ЕС в четвъртък депутатите пред избор - или да приемат нейното споразумение, или дългосрочно отлагане на Брекзита. Великобритания се озова снощи в конституционна криза и правителството обвини Бъркоу, че саботира опитите на Тереза Мей да спаси сделката за Брекзит, обобщава британското издание.

Шокиращият ход на председателя на долната камара на парламента, веднага разкритикуван от съюзниците на Мей, показва, че според него за ново гласуване на сделката за Брекзит в британския парламент е необходимо предоговарянето й на ниво Европейски съюз, пише вестник "Гардиън",

Решението на Бъркоу е поредното сътресение за Великобритания по стръмния път към Брекзита - пътуване, което все още е непредсказуемо и то броени дни преди планираната дата за излизане от ЕС, пише вестник "Ню Йорк таймс". Американското издание отбелязва, че провалът на Тереза Мей да издейства още едно гласуване по сделката си увеличава възможността британските депутати да могат да гласуват за алтернативни предложения, предвиждащи по-близки отношения с Европейския съюз.

Решението на Джон Бъркоу внесе още повече несигурност в един процес, който и без това е считан за хаотичен, а на изумените депутати не им остава друго, освен да се чудят какво ще се случи по-нататък, коментира вестник "Вашингтон пост".

Бъркоу нанесе сериозен тактически удар на Тереза Мей, подчертава френският вестник "Фигаро". Колкото и да е парадоксално, решението на Бъркоу може да помогне на Мей да спаси репутацията си, като хвърли вината за неуспехите си по процеса на Брекзит върху дръзкото поведение на председателя на Камарата на общините. Защото имаше опасност тя отново да загуби вота в парламента поради невъзможността да привлече достатъчно депутати на своя страна, пише френското издание и отбелязва, че Мей ще отиде с празни ръце на срещата в четвъртък с европейските лидери в Брюксел и ще поиска отлагане на Брекзита.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ