САЩ: Ще отговорим на хакерските атаки на Русия

САЩ: Ще отговорим на хакерските атаки на Русия

САЩ: Ще отговорим на хакерските атаки на Русия

И влиятелният републиканец, член на Сената Линдзи Греъм заяви, че електронната му поща е била атакувана от руски хакери по време на предизборната кампания в САЩ.

В интервю Си Ен Ен Греъм коментира, че според него именно руснаци са хакнали сървърите на националния комитет на демократите и се опитват да дестабилизират демокрацията по цял свят.

Москва отрича обвиненията, които стават все повече и по-конкретни.

Избраният президент Донълд Тръмп защитава мнението на Русия и наскоро отхвърли доклада на ЦРУ, според който руските хакери са се опитали да влияят на президентската кампания в полза на републиканския кандидат.

Си Ен Ен съобщи вчера, че представители на американското разузнаване  с „висока степен на убеденост“ смятат, че руският президент Владимир Путин  лично е участвал в тайната операция за намеса в кампанията в САЩ.

Два източника на телевизията от разузнаването казват, че вече има данни как открадната информация от кореспонденцията на демократите е била предадена на WikiLeaks и е използвана за намеса в кампанията.

По думите им в началото кибератаката е била замислена като лично отмъщение срещу Хилари Клинтън, но след това целта се променила и станала „опит да се покаже, че американската политика е корумпирана и да се внесе разкол между ключови съюзници на САЩ“.

Сенатор Греъм казва пред Си Ен Ен, че ФБР е съобщило още през юни за хакерските атаки. Той отбелязва, че публикуваната информация е навредила на Клинтън, но никак не е попречила на Тръмп и подчертава, че проблемът е и на демократите, и на републиканците.

„Длъжни сме да кажем недвусмислено на Русия: ако се месите в нашите избори по каквато и да е причина, ще ударим и ще ударим силно. Ще въведем санкции“, заявява сенаторът републиканец.

Президентът Барак Обама също заяви вчера, че Вашингтон ще вземе ответни  мерки срещу руските хакери. „Предполагам, че няма никакво съмнение, че когато чуждо правителство се опитва да влияе на честността на нашите избори, трябва да вземем мерки“, заяви Обама в интервю за радио Ен Пе Ер. От думите му става ясно, че и той вижда в хакерските атаки ръката на Кремъл.

Мерките ще бъдат взети в подходящ момент. Някои ще са напълно явни, но други – не, пояснява Обама.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ