Няма да има споразумение за името на Македония в близките дни

Няма да има споразумение за името на Македония в близките дни

Няма да има споразумение за името на Македония в близките дни

Не се очаква в близките дни да бъде постигнато споразумение между Гърция и Македония по продължаващия от десетилетия спор за името на бившата югославска република, предаде Ройтерс, цитирайки представител на гръцкото правителство.

В началото на седмицата гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс заяви, че заедно с македонския му колега Никола Димитров са приключили преговорите по въпроса за името и че сега е ред на премиерите на двете страни да се заемат с договарянето на окончателното споразумение. Очакваше се премиерът на Гърция Алексис Ципрас и македонският министър-председател Зоран Заев да обсъдят темата по време на телефонен разговор в петък, който обаче не се състоя.

„Шансовете за сключване на споразумение в близките дни стават все по-малки“, е казал гръцкият представител, допълвайки, че властите в Скопие не са „готови да отговорят“ на договореното между двамата министри. 

„Разговорът между двамата лидери също изглежда, че се отдалечава“, казва още източникът.

По-рано говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус заяви, че все още има правни и политически въпроси, които трябва да бъдат разрешени.

Спорът между двете страни е от 1991г., когато Република Македония обяви зависимост от бившата Югославия. Според Атина името на югозападната ни съседка предполага теротирални претенции към северната гръцка, носеща същото име.

Заради гръцките възражения, Скопие трябваше да се примири с името Бившата югославска република Македония, за да бъде приета в ООН, но това не бе достатъчно, за да накара Атина да се откаже от възпрепятстването на присъединяването на Македония към НАТО и ЕС. Двете страни са подложени на натиск да разрешат спора от западните членки на ЕС, които гледат на интеграцията на Западните Балкани като на начин за подобряване на стабилността в региона.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ