Областни управители се оплакаха на Рашков за оказван натиск върху избиратели

Областни управители се оплакаха на Рашков за оказван натиск върху избиратели

Областни управители се оплакаха на Рашков за оказван натиск върху избиратели

Идентифицирани са множество лица, които започват да правят организация за купуване на гласове. Това заяви на брифинг след днешното заседание на служебния кабинет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

"Спрямо тези лица в определен момент ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на действителния им вот с такъв, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава дейност, трябва да знаят, че няма да останем безучастни", подчерта вътрешният министър. 

На заседанието на Министерския съвет са били изслушани областните управители на Смолян и на Бургас. Областният управител на Смолян е информирал, че в някои населени места се оказва безпрецедентен натиск върху граждани, за да дадат гласа си за определена партия, но отказа да посочи коя е тя. От своя страна вицепремиерът окачестви това като "позорно явление". 

Вътрешният министър обясни по какъв начин се случвал натискът: "Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне по моя оценка. Ако продължава така до изборния ден, дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя вот за онзи, който е упражнявал недопустим натиск?", допълни той. 

Рашков подчерта възловата роля на МВР за осигуряване на честни избори и определи като една от най-сложните задачи именно противодействието на купения вот. 

Той добави още, че е взето решение "Информационно обслужване" да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли. Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към "Информационно обслужване" и доставчика на устройствата. Машините ще бъдат товарени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ