Обмислят намаляване на ДДС-то и за книгите

Обмислят намаляване на ДДС-то и за книгите

Обмислят намаляване на ДДС-то и за книгите

Обмисляме ДДС за книги също да бъде намалено на 9%. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Народното събрание. По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ ще внесат предложение за спад и в данъка за заведенията и развлекателния сектор.  

"Владислав Горанов е категорично против 9% ДДС за хотелиерството и ресторантьорството. И Менда Стоянова затова не е тук. Считат, че това е груба грешка, но решението е политическо. Със сигурност това няма да влезе в сила от догодина. Това е мярка за подкрепа, мярка в условията на коронавирус. Ако се види, че събираемостта не е по-голяма и не излизат всички на светло, тя ще бъде прекратена. По принцип ГЕРБ са против категорично, но аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на реалната им стойност. Затова не могат да проработят мерките 60 на 40", поясни министър-председателят. 

По думите му, мненията по въпроса били разнопосочни. Браншът считал, че това ще донася повече приходи в бюджета. Колегите на Борисов - че ще понесем загуби в приходната част от над 150 млн. лв. "Да видим кой ще бъде прав", коментира премиерът.

"Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид онези, които подцениха пандемията", добави Борисов. И припомни важността на изолацията и носенето на маски.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ