Смяна застигна и шефа на разузваването

Смяна застигна и шефа на разузваването

Смяна застигна и шефа на разузваването

Правителството внася предложение до президента Румен Радев да бъде освободен шефа на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, а постът да бъде поет от Антоан Гечев. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

"Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента", обоснова мотивите Антон Кутев.

За зам.-председател на ДАНС се предлага Станислав Станчев, който ще довърши мандата на отстранения Недялко Недялков. Мандатът приключва на 25 юли 2023 г. 

Станчев притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Танкови войски-строеви" от ВНВУ "Васил Левски" и по специалността "Финанси" от УНСС. Работил е в ДАНС. Заемал е длъжности в силите на НАТО в Афганистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ