Пандемията може да наклони везните на глобалното влияние в полза на Пекин

Пандемията може да наклони везните на глобалното влияние в полза на Пекин

Пандемията може да наклони везните на глобалното влияние в полза на Пекин

Пандемията от коронавирус ще влоши и без това не особено добрите отношения между САЩ и Китай, като това би могло да наклони баланса на световните сили в полза на Пекин, смятат анализатори, цитирани от Си Ен Би Си.

Напрежението между двете най-големи икономики на планетата расте с всеки изминал ден. Вашингтон и Пекин непрекъснато си разменят обвинения за произхода на коронавируса. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши да въведе нови тарифи върху вноса от Китай. Двете страни имат търкания и по темата за Южнокитайското море .

Пандемията ще засили стратегическото съперничество между САЩ и Китай, коментират от консултантската агенция за оценка на политическия риск Verisk Maplecroft.

„Пандемията от коронавирус несъмнено подхранва ескалацията на геополитическото напрежение между САЩ и Китай“, казва Хюго Бренан от Verisk Maplecroft, който прогнозира, че вирусът ще остане източник на напрежение през следващите 12 месеца.

По време на криза глобалните съперничества се засилват. Пандемията доведе до ново влошаване на и без това хронично нестабилните отношения между Китай и САЩ, пишат от The Economist Intelligence Unit (EIU).

„Кризата с коронавируса не е причината за трудностите в отношенията между Пекин и Вашингтон, но тя изостря съществуващите от години тенденции в борбата за икономическа доминация“, добавят от The Economist.

През последните няколко години двете страни са в търговска война, белязана от спорове относно правата за интелектуална собственост, които прераснаха във въпрос за технологично превъзходство. През януари двете държави се договориха по т. нар. „първа фаза“ от търговската си споразумение, но бъдещето на тази сделка днес изглежда все по-несигурно, като миналата седмица Тръмп я определи като „второстепенна“, след което заплаши Пекин с нови мита като отмъщение за „лошата му реакция“ срещу коронавируса.

Според Бренан президентската кампания на Тръмп ще се върти около слогъна  „Обвинете Китай!“. Той добавя, че ако Тръмп спечели нов мандат, това ще доведе до още четири години на трудни отношения с Китай.

Пекин може да използва кризата като възможност за увеличаване на влиянието си по света

Въпреки засилващата се анти-китайска реторика, анализаторите смятат, че пандемията вероятно ще ускори пренасочването на глобалния център на сила и власт от Запад на Изток.

Обвиненията към Китай не идват само от САЩ, но и от Австралия и Великобритания, които критикуваха реакцията на Пекин към пандемията като бавна и непрозрачна.

Всичко това обаче няма да попречи на разширяването на влиянието на азиатския гигант в глобален мащаб. Китай дори може да използва кризата като възможност да увеличи влиянието си, особено силно засегнатите от пандемията страни, които се нуждаят от помощ. Много анализатори описват китайските дарения на медицинска екипировка като „дипломация с маски“.

Китай може да засили присъствието си в части на Африка, Източна Европа, Югоизточна Азия и Латинска Американ, смятат от EIU.

Кахо Ю от at Verisk Maplecroft посочва три фактора за тази експанзия на влиянието:

Агресивната пропагандна кампания на Пекин, промотиращата ролята на страната в овладяването на вируса;

Предстоящата глобална рецесия, която ще ограничи желанието на много лидери да критикуват най-големия си търговски партньор;        

Демонстрираната от пандемията липса на американско лидерство в световен мащаб;

Тези три фактора може да доведат до засилване на китайското влияние, макар че все още е твърде рано да се правят категорични прогнози.

Броят на новите регистрирани случаи на COVID-19 в САЩ продължава да расте, докато данните на китайското правителство показват, че епидемията в страната е под контрол.

Освен това, икономическите последици от пандемията ще имат „дълготраен“ ефект върху развитите икономики на ЕС и САЩ, казват от EIU. Това се дължи на факта, че фискалните и паричните мерки, предприети от тези страни в борбата с коронавируса, ще увеличат зависимостта им от „лесните пари“ и дълговете, което от своя страна ще доведе до години на бавен растеж.

От друга страна, самият факт, че Китай е сред първите страни, поставили епидемията под контрол, означава, че страната ще има по-бързо икономическо възстановяване.

„Пандемията вероятно ще ускори ребалансирането на световната икономическа сила от Запад на Изток през следващите години. Ако развитите страни не променят курса и не тръгнат по напълно различен икономически път след кризата, пропастта между бавно растящият Запад и икономически динамичния Изток вероятно ще нарасне“, добавят от EIU.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ