Петков: ЕК ще разгледа българското предложение за съвместно закупуване на газа за целия ЕС

Петков: ЕК ще разгледа българското предложение за съвместно закупуване на газа за целия ЕС

Европейската комисия е включила предложението на България за общ подход спрямо високите цени на енергоносителите в дневния си ред тази седмица. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на заседанието на Министерския съвет. 

"Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения. Първо - съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип за целия ЕС, така че да се използва общата пазарна сила, за да стигнем до по-добри нива. Второ - ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, заедно да направим солидарен механизъм, за да можем заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена, а това ще се отрази и на цените на тока. Трето - координирано намаляване на акциза за горива. Четвърто - засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата до 90% преди следващата зима", обясни Петков.

Премиерът добави, че на днешното заседание се очаква Министерския съвет да одобри удължаването на четирите програми за помощта за бизнеса и потребителите. Сред тях е и повишаването на тавана за компенсациите за бизнеса от 250 на 300 лв. заради скъпия ток като за тази мярка правителството е предвидило 738 млн. лв., отбеляза още той.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ