Правителството ще предложи актуализация в държавния бюджет на извънредно заседание днес

Правителството ще предложи актуализация в държавния бюджет на извънредно заседание днес

Правителството ще предложи актуализация в държавния бюджет на извънредно заседание днес

Днес в 18.30 часа правителството отново ще се събере на извънредно заседание, за да оформи внасянето на актуализация на бюджета в рамките на 1 млрд. лева , с което да се гарантира плащането на мярката към фирмите. С промяната ще се гарантира и изплащането на помощи за хората, останали без работа, по схемата 60% от държавата и 40% от работодателите. 

„Ще дадем колко е нужно, докато действа тази 3-месечна мярка. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да си позволим да я развиваме, то тогава трябва да се мислят други по-радикални мерки. Със сигурност ще трябва да намерят отражение в държавните сметки мярката, която в момента коментираме. И ще помоля правителството да одобри, а впоследствие и парламента да приеме увеличението на лимита за поемане на дълг. Още се правят анализи, но става въпрос за милиарди. За да можем да сме сигурни, че независимо от развитието, държават ще може да финансира своите ангажименти“. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет министъра на финансите Владислав Горанов.

„В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в правителството за първоначалните мерки, свързани с актуализацията на държавния бюджет. Колебаем се кое е най-правилното решение и на този етап единствената актуална тема, върху която се разсъждава, са допълнителните възнаграждения в държавната администрация. В същото време има служители в държавната администрация, в широк смисъл, които в този момент са на първа линия в борбата с епидемията. За тях, не само че не трябва да се мисли за премахване на привилегия, а за стимулиране във връзка тяхната активна роля за преодоляване на кризата и обслужване на населението в този момент. Възможни са частични мерки в някои администрации, които нямат водеща роля и които в момента на кризата са с ограничени функции“, поясни Владислав Горанов. 

По отношение на „данъчната ваканция“ и реакцията на фирмите, които обявиха, че няма откъде да вземат тези 40% за изплащане на заплатите на работниците, Горанов обясни, че фирмите не са длъжни да го правят за целия си персонал, както и не са длъжни да го правят въобще.

„Нека този работодател, който вижда перспектива в дейността си, ако реши да бъде солидарен като запази заетостта, да го направи. Този, който вижда, че няма да има възможност да се справи, може да прецени дали да съхрани заетост. Тези, които са били на ръба от преди кризата, едва ли ще могат да останат незасегнати от кризата“, каза още финансовият министър.

Засега управляващите не са обсъждали промяна в пенсионното законодателство, свързано с осигуряване на доходите на пенсионерите. Припомняме, че през декември парламентът реши от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7%. 

„Централната банка и търговските банки, ефективно с европейският банков орган, разработват единна методика за отсрочване на задължения по кредити", поясни Горанов.

Запитана какъв ефект очаква правителството от схемата 60/40, социалният министър Деница Сачева отговори, че трудно може да се прогнозира колко от работодателите биха се възползвали от кризисната мярка. „В секторите, които са в приложението, защото се предполага, че по-голяма част от тях биха се възползвали от мярката, обхващат 289 000 души, като само тези хора биха стрували 135 млн. лв. месечно. Но имайте предвид, че един работодател може да подаде заявление, че иска да се възползва и частично от мярката“, обясни социалният министър.

По думите на Горанов, в бюджета на Държавното обществено осигуряване по Фонд „Безработица“ има около 480 млн. лв., гласувани с бюджета за ДОО. „Нашите намерения са да не увреждаме правата на онези, които така или иначе попадат в риска „безработица“, и да добавим към бюджета за ДОО допълнителен трансфер в размер на 1 млрд. лв. за тази мярка. Дано да се окаже достатъчен!“, добави Владислав Горанов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ