Правозащитник стана президент на Южна Корея

Правозащитник стана президент на Южна Корея

Дясно-центристкият кандидат Мун Дже Ин спечели президентските избори в Южна Корея, съобщи местната централна избирателна комисия, цитирана от Асошиейтед прес.

Той получава 41% от гласовете, изпреварвайки значително конкурентите си - консерватора Хон Джун Пхе (23,3%) и центриста Ан Чхол Су (21,8%).

Мун Дже Ин положи веднага клетва и встъпи в длъжност, без да изчака преходния период.

За разлика от официалната позиция на Сеул Мун Дже Ин се обявява за диалог със Северна Корея и заяви, че е готов да посети Пхенян, когато условията са подходящи. Новият президент, лидер на Демократичната партия „Тобуро“, обеща освен това да реформира големите семейни бизнес конгломерати, които доминират южнокорейската икономика.

Мун Дже Ин е син на бежанци от Северна Корея. В студентските си години, през 1970-те, е лежал в затвора като лидер на протестите срещу южнокорейския военен диктатор Пак Чон Хе – баща на бившия президент, разказва Би Би Си.

Бивш военен, станал адвокат по правата на човека, Мун Дже Ин се кандидатира за президент за пръв път през 2012 г., но загуби от Пак Гън Хе.

„Чувствам, че не само аз и моята партия, но и народът отчаяно иска смяна на правителството“, заяви новият президент, докато гласуваше в избирателния си район. По думите му той ще успее да поведе страната и да я дистанцира от корупционните скандали, които свалиха бившата президентка.

Пак Гън Хе бе подложена на процедура за импийчмънт и подаде оставка след разкритията, че нейната най-близка приятелка, без да заема държавен пост, е имала достъп до държавните тайни, намесвала се е в управлението на страната и е принуждавала много корпорации да й даряват средства.   

Против бившата президентка са повдигнати обвинения за корупция, злоупотреба с власт, изнудване и разкриване на държавна тайна. Пак Гън Хе отрича да е виновна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ