Предсрочни парламентарни избори в Македония

Предсрочни парламентарни избори в Македония

Днес се провеждат предсрочни парламентарни избори в Македония. До това се стигна, след като през 2015-а година опозицията обвини тогавашния премиер Никола Груевски и неговия началник на контраразузнаването в подслушването на над 20 хиляди души. По силата на постигнато с посредничеството на ЕС споразумение за излизане от кризата македонската политическа класа се договори за предсрочни парламентарни избори, както и да бъде назначат специален прокурор, който да разследва скандала.

Близо 1 800 000 македонци избират кой ще влезе в 120-местния парламент на Скопие, съобщи Дарик. Предсрочният вот е следствие на серия политически кризи, чиято кулминация бе през зимата на 2015 г.

В предизборната кампания участие взеха 11 политически формации. Създадоха се и нови политически субекти, които завяват, че ще се борят с оригархията и корупцията в Македония.

Основните действащи лица на политическата сцена Никола Груевски, който е на власт почти десет години и опозиционера и лидер на Социалдемократите Зоран Заев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ