Радев за падането на мораториума: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима

Радев за падането на мораториума: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима

Радев за падането на мораториума: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима

Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по време на обучение на ученици от столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в район Панчарево.

„Мораториумът беше необходимо време за събиране на информация, за анализи, за разчети. Редно би било в края му да има ясни алгоритми и ясно решение за действие. А не сега да ми задавате въпроси какво да се прави”, коментира президентът.

„Очаквам, че в най-скоро време правителството ще вземе всички необходими мерки, така че всички тези кризи около нас и трудно за предсказване фактори около войната в Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите. Виждате какво правят другите държави, за да защитят своите граждани“, добави той. 

Малко по-рано днес премиерът Кирил Петков гарантира, че "цената на тока няма да се качва.", в отговор на журналистически въпроси по време на визитата си Благоевград какво ще се случи със сметките след края на мораториума.

„Докато успяваме да държим цените на електроенергията - това е най-голямата подкрепа, която можем да направим за всички цени. 3% от БВП да се вкара като помощи - това е безпрецедентно. Нито една страна в Европа не е стигнала до такава степен”, посочи той. И допълни, че  за април се вкарват 700 млн. лева за подкрепа на бизнеса заради скъпия ток. "Газа не можем да го удържим", призна обаче Петков

Румен Радев отбеляза още, че има нещо, за което не се говори, но то наближава - излизането на битовите потребители на свободния пазар

„Досега България остана единствената страна, която все още е защитена, тъй като битовите потребителите останаха на регулирания пазар. Искам час по-скоро да чуя час каква е визията на управляващите как ще решат този проблем. Това е изискване на ЕС. Насявам се да не бъде прибързано и без подготовка, както преди близо две години на свободния пазар бяха извадени малкият и средният бизнес, които досега не могат да се възстановят“, обясни той.

Президентът коментира и появилата се информация, че Спецпрокуратурата разследва контраразузнавачи за шпионаж в полза на Русия.

„ДАНС има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионска дейност", каза той.

Радев отново повтори, че като държавен глава няма да допусне България да бъде въвлечена във военния конфликт в Украйна.

„Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой предлага такова решение, трябва да има съответно аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск“, каза той.

Президентът също така каза, че „и да искаме – в момента няма какво да дадем“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ