Прокуратурата възложи да се провери как се съхраняват пестицидите в цялата страна

Прокуратурата възложи да се провери как се съхраняват пестицидите в цялата страна

Прокуратурата възложи да се провери как се съхраняват пестицидите в цялата страна

Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите и Българската агенция за безопасност на храните да извършат незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на цялата страна. Причината са получени сигнали от гражданин и от екоминистъра Емил Димитров, съдържащи данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност по начин, създаващ риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което обосновава и незабавна реакция от компетентните органи. 

Това става дни, след като 28 крави загинаха внезапно след водопой в канал на река Марица. Проверка на качеството на водата установи високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот. По случая министър Димитров вече разпореди на РИОСВ и Басейновите дирекции да проверят складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. 

Възложената от прокуратурата проверка трябва да установи спазват ли се изискванията на Закона за защита на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за опазване на околната среда, контролът по които е в правомощията на МОСВ и БАБХ. Следва да се идентифицират местата, за които в сигнала на министъра има данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок, да се извършат проверки за откриване на други подобни зони, както и да се установят лицата, неправилно съхранявали или изхвърлили съответните препарати, информират от държавното обвинение.  

Българската агенция за безопасност на храните от своя страна следва да назначи изследване на веществата за установяване на техния физикохимичен състав в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол. Необходимо е да се изясни и какви са неблагоприятните ефекти от замърсяването на околната среда и водите, които трябва да бъдат преодолени, и представлява ли то опасност за хора, растения и животни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ