Путин към украинските войници: Вземете властта!

Путин към украинските войници: Вземете властта!

Путин към украинските войници: Вземете властта!

„Вземете властта в свои ръце“ – тези думи руският президент Владимир Путин отправи към украинските войници във видео коментар, първия му подобен, откакто обяви „специална военна операция“ в Украйна вчера сутринта.

„Още веднъж се обръщам към военнослужещите от въоръжените сили на Украйна. Не позволявайте неонацистите и бандеровците да използват вашите деца, съпруги и възрастни хора като жив щит. Вземете властта в свои ръце“, призова държавният глава.

„Изглежда, че ще ни бъде по-лесно да се споразумеем, отколкото с тази банда наркомани и неонацисти, които се заселиха в Киев и взеха за заложник целия украински народ“, допълни той, вероятно визирайки правителството на украинския президент Володимир Зеленски. Освен това коментира, че те действат подобно на терористи – „крият се зад хората с надеждата по-късно да обвинят Русия за цивилните жертви“.

Този призив се появява в момент, в който сред опозицията в парламента на Украйна се надигат гласове за оставка на Зеленски, а самият той обяви, че е „мишена номер едно“ за руската държава. Тази седмица проруската платформа „За живот“ поиска оставка на правителството, което „се е провалило в задачата да възстанови мира и да върне Донбас“.

Обръщението дойде по време на съвещание с членове на Съвета за безопасност на Русия. Срещу част от лицата в него Западът наложи индивидуални санкции заради Украйна. По думите на Путин руските войници и офицери действат „смело, професионално, героично, изпълнявайки военния си дълг“.

Днес стана ясно, че президентът е изразил готовност за преговори с Украйна в Минск по време на свой разговор с китайския си колега Си Дзинпин. По-късно за това потвърди и говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков. На своя пресконференция външният министър Сергей Лавров постави условие за преговорите – украинците да свалят оръжието.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ