Путин осигури пожизнен имунитет на всички руски президенти

Путин осигури пожизнен имунитет на всички руски президенти

Путин осигури пожизнен имунитет на всички руски президенти

Владимир Путин подписа нов закон, който ще даде възможност всички руски президенти да не бъдат преследвани от властта до края на живота си.

Според законопроекта те ще бъдат освободени от всякаква форма на полицейски разпити, обиски и арести. Той е и част от поредицата радикални промени в руската политическа система, инициирани от държавния глава, пише „Индипендънт“.

Освен това новото законодателство позволява на Путин да се кандидатира за още два шестгодишни мандата в Кремъл. Той трябваше да напусне поста си през 2024 година.

Реформите се следят отблизо, за да подскажат какво е възможно да предприеме руският президент в края на настоящия си четвърти мандат. Законът вече позволява на президента да посочва до 30 сенатори в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, а също и самият той да стане сенатор, след като напусне поста си.

Отделно, в миналата сряда долната камара на парламента прие закон, предоставящ на властите нови правомощия да определят хора като „чуждестранни агенти“, както и те да бъдат осъждани на до 5 години затвор, ако не успеят да рапортуват правилно за дейността си.

Ако бъде приет, проектът ще разшири закон, въведен първоначално през 2012 г., който ще позволи на властите да заклеймяват неправителствени организации с чуждестранно финансиране, ангажирани с политически активности, като „чуждестранни агенти“ – термин, носещ негативната конотация на СССР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ