Раул Кастро поиска край на американската блокада срещу Куба

Раул Кастро поиска край на американската блокада срещу Куба

Раул Кастро поиска край на американската блокада срещу Куба

Кубинският президент Раул Кастро поиска "да бъде сложен край на икономическата, търговска и финансова блокада на САЩ" срещу Куба. Той заяви това на срещата на високо равнище във Венецуела на Движението на необвързаните страни, съобщи агенция Пренса латина, цитирана от ТАСС.

В речта си кубинският лидер осъди "враждебната политика, която със своя екстериториален характер причинява вреди и на други страни". Освен това Кастро поиска на Куба да бъде върната територията, незаконно окупирана от военноморската база на САЩ в Гуантанамо, посочва ТАСС.

Той каза, че 21 месеца след обявения от кубинското и американското ръководство курс към нормализация на отношенията се е очертал напредък в дипломатическата сфера и двустранното сътрудничество. Кастро обаче заяви, че не така стоят нещата в търговската и икономическата сфера "заради ограничения, макар и положителен характер на мерките, предприети от Белия дом".

За нормализиране на отношенията със САЩ, заяви той, освен край на блокадата и връщане на Гуантанамо, е необходимо да бъде сложен край на политиката на нарушаване на суверенитета на Куба, например чрез подривни програми и намеса във вътрешните работи. "Потвърждаваме намерението си да градим отношения на цивилизовано взаимно съществуване с правителството на САЩ, но Куба няма да се откаже от нито един от своите принципи и няма да прави отстъпки в ущърб на суверенитета и независимостта", каза Кастро. Куба, заяви той, "ще бъде твърда в отстояването на революционните и антиимпериалистическите си идеали и подкрепата за самоопределението на народите".

Движението на необвързаните, което е основано в Белград (Югославия) през 1961 г., обединява държави, провъзгласили за основа на външнополитическия си курс неучастието във военно-политически блокове и групировки. В момента в състава му влизат 120 държави и 17 страни наблюдателки.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ