Разбор на видовете национални кризи в парламента

Разбор на видовете национални кризи в парламента

Разбор на видовете национални кризи в парламента

Денят, в който депутатите трябваше да обсъждат и гласуват проектокабинета на първия мандатоносител се превърна в политически разбор на множащите се кризи пред които се изправя страната след безцпредентното оттегляне на предложенията на ИНТ за премиер и министри.

Тон зададе Корнелия Нинова като очерта предстоящ мрачен сценарий. „От вчера започнахте - ако бъде даден мандат на БСП, ние няма да го подкрепим. И какво? Отиваме на трети избори? Зимата, в ковид криза, в икономическа криза, в социална криза, без бюджет и без пари за хората? Това ще бъде ваш избор", коментира тя от парламентарната трибуна. Тя добави към картината проблема с рекордно високите цени на тока, затварянето на предприятия, засиления мигрантски натиск, началото на нова ковид вълна и протеста на спешни медици. „Хората няма да издържат на ценовия шок през есента и зимата!“, предупреди Нинова.

Според нея „проблемите могат да бъдат решени, само ако парламентът продължи да работи и съставим работещо редовно правителство.“ Нинова заяви от името на БСП, че са готови, ако „президентът даде третия мандат на нас, да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ на разговори, да сложим на масата пет-шест важни неща, да сложим срок за изпълнение на тези неща, да започнем разговори със служебните министри дали приемат да се превърнат в редовно правителство.“

„Знаем си тежестта, 36 депутати са 36 депутати, народът е казал, че не можем да управляваме сами, както е казал на всички ни, и трябва да търсим някакво сечение помежду си“, посочи тя.

Нинова призова и партиите да не се намесват в правомощията на президента.  "Не можете да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента."Не му поставяйте условия и не му извивайте ръцете и не ни подлагайте на пазарлъци - вие се откажете, ние ще го вземем, ще ви дадем това или онова", добави лидерът на БСП и призова към разум, спокойствие и диалогичност.

Оценката за ситуацията на втората по големина парламентарна сила беше споделена пред журналисти от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Вече сме на ръба на конституционна криза“, коментира тя между двете заседания на Председателския съвет на парламента.

Досега не е имало такъв прецедент, коментира тя. „Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността и връщане на парламентаризма просто бяха едни голи предизборни слогани. Всеки прави каквото си реши дори на ръба на Конституцията и закона. Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, но това не беше коректното и отговорно поведение спрямо държавата ни“, посочи още Десислава Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС постави публично въпроса и какъв акт ще последва от президентството. Според нея това волеизявление може „да доведе до нов указ, с който президентът да ни уведоми, че кандидатът е оттеглил своето желание да бъде министър-председател и мандатът не може да бъде изпълнен.“

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пък коментира пред журналисти, че се създава конституционен казус, който до момента не е стоял пред Народното събрание. По думите му, създадената ситуация „има един единствен сценарист и той се нарича Румен Радев.“

Попитан за възможността всички политически сили да седнат на масата за преговори в името на България, заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че това е далечна хипотеза, която не е много ясно дали изобщо е реалистична. По-реално е да отидем на избори, смята той.

Да започне нормален диалог за контракризисен кабинет, призова  в декларация от парламентарната трибуна Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме" /ИБГНИ/. Този кабинет „трябва да изведе страната от кризата, на основата на успешните министри от служебния кабинет с участието на професионалисти от гилдиите, без партийни лица за министри.“, посочи тя. За отбелязване е, че заявки за запазване на служебните министри в бъдещо правителство на няколко пъти в последните дни направи и Корнелия Нинова, включително и с декларацията от парламентарната трибуна днес.

От своя страна Мая Манолова предложи още да се реализира „насочен мандат с времеви хоризонт от шест- осем месеца, който да изпълни дневния ред на българския народ“ и визира провеждането на съдебната реформа, преизчисление на пенсиите, актуализацията на бюджета, бюджета за следващата година, Плана за възстановяване и устойчивост.

И апелира народните представители да се „вземат в ръце“. "Това е Народно събрание, а не е детска градина, не е махленска сбирка, не е шоу програма. Хората очакват решение на проблемите си, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка начело на държавата. Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес", заяви Манолова.

В декларацията тя отговори на ИТН на въпроса им къде протестните партии виждат дългата ръка на ДПС. По думите й тя се крие зад разочароващата покана към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в консултациите, в координираната атака на ГЕРБ, ДПС и ИТН срещу успешните министри от служебното правителство, както и в комисията "Буджака", внесена с подписите на ИТН, ДПС и ГЕРБ и включена извънредно в програмата на парламента от председателя на парламента.

"Кой стои зад Вашите маневри?“, отправи въпрос към Манолова в пленарна зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ако погледнете Вашата биография, най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад Вас. А в момента най-вероятно е политически център, за който цялата общественост знае,че е олигархично-медийна НПО група", отбеляза той.

Политическите партии да си вземат поука, да загърбят егоизма си, да седнат да разговарят за политики, призова Карадайъ. „Независимо от всичко, ние от ДПС се надяваме на визия, работа в името на България и на всички български граждани, подчерта той. Днес имаме техните очаквания за промяна, за резултати, този път няма да мине номерът с анти-ДПС риторика да прикривате политическата си немощ, кризата няма да бъде решена с анти-ДПС говорене, обърна се Карадайъ. Нали ДПС не е на власт, а в изолация, нали мачкате избирателите на ДПС, посочи председателят на Движението. По думите му, докато няма смислен диалог, приоритет, политики, визия за развитие, няма как да има промяна, категоричен е Карадайъ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ