Румен Радев: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

Румен Радев: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

Румен Радев: Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника

„Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво се случи около пандемията и защо събитията се развиха по този начин". Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема “Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейски опит и България”. 

Радев напомни, че още от първия ден е настоявал за адекватни мерки, за да не изпадне страната ни в социална и икономическа криза. 

"Настоявах мерките да отговарят на три критерия – навременност, достъпност и безвъзмездност. Липсата на адекватни мерки изправя страната пред задълбочаване на бедността и неравенствата. Ако не овладеем тази тенденция рискуваме дълбоки обществени разломи, деградация и ръст на престъпността", категоричен беше той. 

Според него, най-важният ресурс за справянето с която и да е криза е доверието в институциите, които управляват.

"Когато доверие има, когато се харчи прозрачно и средствата се отчитат пред обществото - не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се вземат на база законите и конституцията, а не на определени хрумвания", допълни държавният глава.

Той отчете и положителните неща, които кризата извела на преден план - силата и добродетелите ни като общество, както и способността ни да се мобилизираме. Радев предложи през юни да се проведе дискусия за това какъв тип управление на държавата ни е необходимо.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че на правителството му липсва програма за изход от икономическата ситуация, породена от COVID кризата. Важно е да има втори щаб – икономически, предложи тя и добави, че т.нар. Икономически съвет към министър Емил Караниколов не се е събирал от миналата година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ