Руско издание: Вашингтон търси подкрепа от НАТО, за да скъса ракетния договор с Москва

Руско издание: Вашингтон търси подкрепа от НАТО, за да скъса ракетния договор с Москва

Руско издание: Вашингтон търси подкрепа от НАТО, за да скъса ракетния договор с Москва

САЩ явно са успели да убедят своите съюзници от НАТО, че Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), пише "Комерсант", цитиран от БТА..

Във вторник се очаква външните министри от страните от алианса да приемат в Брюксел изявление с рязка критика срещу действията на Москва, съобщава руският вестник.

По-рано редица европейски лидери осъдиха решението на президента Доналд Тръмп за излизане на САЩ от този договор. И за да превърнат позицията на Вашингтон в позиция на целия Северноатлантически съюз, американците предприеха нещо, което пет години бяха избягвали: споделиха със съюзниците си разузнавателни данни и огласиха своята версия за руското "нарушение", обяснява изданието.

Според Вашингтон Москва е нарушила поетото задължение "да не произвежда и да не изпробва крилати ракети с наземно базиране и обсег от 500 км до 5500 км, а също така да не притежава и да не произвежда пускови установки за такива ракети".

Става дума за сателитни снимки, предполагаемо доказващи, че Русия е изпробвала крилата ракета с наземно базиране и обсег, обхванат от забраната.

По думите на Даниъл Коутс, оглавяващ националното разузнаване на САЩ, Москва е разработила новата ракета, защото не желае да е обвързана с Договора за РСМО и цели да получи възможност за удар по европейските страни от НАТО. Коутс твърди, че Русия вече е въоръжила с тази ракета няколко дивизиона.

По данни на вестника, цитиран от Би Би Си, страните от НАТО не се съмняват, че Щатите са прави, и въпросът сега е само дали ще включат в изявлението си текст за евентуалните контрамерки на алианса срещу заплахата от Русия.

"Дори ако Русия реши да представи подробна информация за ракетата или да я покаже пред публика, сами по себе си тези стъпки най-вероятно ще бъдат използвани от САЩ в подкрепа на собствените им претенции", коментира пред "Комерсант" експертът по ядрени оръжия Павел Подвиг. "Единственият реален вариант за решаване на този спор изглежда е да се постигне политическа договореност договорът да бъде запазен. Ако тя бъде постигната, ще се намери и начин за решаване на всички технически проблеми - възможности има."

За целта обаче е необходимо взаимно желание за запазване на договора, доста високо ниво на доверие и готовност за известни отстъпки. "За жалост тъкмо тези условия днес липсват", констатира експертът на "Комерсант".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ