САЩ обявиха целите си при предоговарянето на НАФТА

САЩ обявиха целите си при предоговарянето на НАФТА

САЩ обявиха целите си при предоговарянето на НАФТА

Правителството на САЩ представи приоритетите си в предстоящото предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА - NAFTA), предадоха световните агенции. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър представи късно снощи доклад от 18 страници, очертаващ целите на Вашингтон.

По думите на Лайтхайзър от подписването на споразумението през 1994 година търговският баланс с Мексико е минал от излишък за САЩ от 1,3 млрд. долара на дефицит от 64 млрд. долара. „С другия партньор от споразумението – Канада, има проблеми с млечните продукти, виното, зърнените храни и др., се казва в комюникето”, посочи той.

Сред целите на преговорите ще бъдат включени и цифровата икономика, социалната сфера и околната среда. Администрацията на Тръмп смята да премахне несправедливите субсидии и практики на обществени предприятия, генериращи изкривявания на пазара. „Тя смята да атакува тежките рестрикции за правото на интелектуална собственост. Тръмп ще удържи обещанието си за преразглеждане на НАФТА, за да се получи по-добра сделка за всички американци”, заяви Лайтизър.

„Твърде много американци пострадаха от затварянето на заводи, износа на работни места и неизпълнени политически обещания”, допълни той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ