Саудитският залог на Тръмп

Саудитският залог на Тръмп

Саудитският залог на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи голям и рискован залог за Саудитска Арабия и нейния 33-годишен престолонаследник. Сега той става доста по-рискован.

От първите дни на своето президентство Тръмп и неговият външнополитически екип подкрепиха кралството и Мохамед бин Салман като опора на цялата им близкоизточна стратегия. От Иран и Ирак до Сирия, Йемен и израелско-палестинския конфликт, правителството заложи на това, че Саудитска Арабия, на практика управлявана от принца, може надеждно да води и с готовност да плаща за "Пакс арабика" в част на света, от която Тръмп силно желае да се освободи.

За близо две години, в които избухна продължаваща криза с Катар и международното възмущение заради цивилните жертви при оглавяваната от Саудитска Арабия операция срещу йеменските бунтовници, принцът успява да запази доверието на Вашингтон. Но сега ситуацията се променя при растящото възмущение заради изчезването и вероятната смърт на живеещ в САЩ журналист в саудитско консулство в Турция, а това доверие, изглежда, отслабва. Голямата стратегия на правителството на Тръмп може да бъде преобърната със значителни последици, простиращи се далеч извън региона.

Дори ако принцът и висшето саудитско ръководство бъдат оневинени при разследване на случилото се със сътрудника на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, силното упование, което правителството има към него, ще бъде поставено на сериозно изпитание, не на последно място заради значителното отвращение на двете партии в Конгреса от все още непотвърдените сведения за съдбата на Хашоги. Водещи членове на Конгреса от двете партии вече поставят под съмнение неговата годност да ръководи страната и намекват, че може би е време да се преосмислят американско-саудитските отношения и рязко да се ограничат оръжейните продажби.

Съюзникът на Тръмп сенатор Линдзи Греъм - републиканец от Южна Каролина, и други влиятелни политици предупредиха вчера за тежки последици, като казаха, че принцът, често известен накратко като МБС, би трябвало да бъде отстранен от своя пост.

"Този човек е разрушителна топка, той е наредил онзи човек да бъде убит в консулство в Турция, а да очаквате да пренебрегна това, аз се чувствам използван и оскърбен", каза Греъм пред "Фокс и приятели". "Саудитска Арабия, ако слушаш, има множество добри хора, които би могла да избереш, но МБС опетнява вашата страна и себе си."

Противникът на Тръмп сенатор Крис Мърфи - демократ от Кънектикът, каза, че случаят с Хашоги "трябва да предизвика основен преглед на естеството на съюза на Съединените щати със саудитците".

"Тъй като новият престолонаследник се държи все по-безразсъдно, все повече хора сред нас се чудят дали действията на нашия съюзник са в наш най-голям интерес", написа той във "Вашингтон пост".

А съюзникът на Тръмп сенатор Марко Рубио - републиканец от Флорида, определи ситуацията като "катастрофа" за саудитците, която ще "промени отношенията между Съединените щати и Саудитска Арабия в обозримо бъдеще".

"Ние от доста време се страхуваме, че престолонаследникът е млад и агресивен човек, който може да надцени своята свобода на действие, може да стане прекалено агресивен, да надцени своите възможности и да създаде проблем като този", каза той и добави: ситуацията е такава, че "може наистина да взриви нашата близкоизточна стратегия".

Евентуален американско-саудитски разрив, колкото и да е далечна тази възможност, може да предизвика сътресения по света, като дестабилизира петролните пазари и глобалния инвестиционен климат, да не говорим, че би нанесъл удар на плановете на самото правителство на Тръмп в Близкия изток.

Зетят на Тръмп и негов висш съветник Джаред Къшнър поставя Саудитска Арабия в центъра на своя все още неоповестен план за мир между израелците и палестинците, в който се очаква Саудитска Арабия и другите арабски държави от Залива да бъдат призовани да дадат сериозен финансов принос за проекти за възстановяване и развитие на Западния бряг и Газа.

Саудитската подкрепа също така ще бъде ключова за политическите елементи на плана, в който Израел настоява неговата сигурност да бъде поставена наравно с идеята за палестинска държава. Това означава, че Израел вероятно ще потърси гаранции, че евентуална сделка с палестинците ще бъде последвана от по-широко споразумение, предвиждащо нормализиращо отношенията му с останалата част от арабския свят и конкретно със Саудитска Арабия.

В Сирия правителството почти изцяло разчиташе на Саудитска Арабия, заедно с близкия съюзник - Обединените арабски емирства, за да компенсира значителните съкращения на американската стабилизационна помощ за районите, освободени от ислямските бойци. В съседен Ирак сегашният държавен секретар Майк Помпейо и неговият предшественик Рекс Тилърсън много разчитаха саудитците да направят големи финансови обещания за възстановяване на съсипаните от войната райони.

Но от охладняването на саудитско-американските отношения най-много може да пострада политиката на правителството за изолиране на Иран.

Тръмп разчита саудитците да подкрепят и допълват неговата политика към Иран на няколко фронта.

В Йемен, където подкрепяната от САЩ коалиция начело със Саудитска Арабия се бие срещу поддържаните от Иран шиитски бунтовници хуси, усилията за обуздаване на засилващата се настъпателност на Техеран може да пострадат от евентуално намаляване на американската помощ.

В Сирия, където се използват саудитски стабилизационни фондове отчасти за да се попречи на подкрепяни от Иран формирования да посягат върху райони, контролирани преди това от групировката "Ислямска държава", евентуално отслабване на сътрудничеството със саудитците може да позволи на Иран да действа по-свободно. Същото важи за Ирак, където се смята, че саудитските инвестиции са от съществено значение, за да се попречи на Иран да засили позициите си в държавата с шиитско мнозинство.

По-важно е, че правителството разчита Саудитска Арабия да се намесва, за да не позволява рязко покачване на цените на петрола, след като то възобновява свързаните с енергетиката санкции срещу Иран, които бяха премахнати съгласно ядреното споразумение от 2015 г., от което Тръмп се изтегли. Тези санкции изискват страните да спрат вноса на ирански петрол, освен ако не бъде направено изключение за тях, в противен случай ги заплашват наказания. Охладняването на отношенията с Вашингтон може да изкуши Рияд да ограничи евентуално увеличаване на петролните доставки, за да компенсира загубата на ирански суров петрол.

Разбира се, залогът на Тръмп все пак може да се отплати, ако разследването на случая с Хашоги се окаже надеждно и бъде потърсена сметка на отговорните за неговата съдба, за което настояват и Тръмп, и вицепрезидентът Майк Пенс, и Помпейо. Но със засилването на антисаудитските настроения в коридорите на властта, Тръмп може да установи, че да залага всичко на принца е било губещ ход.

Матю Ли от Асошиейтед прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ