Икономически гуру, астронавт и доста генерали в кабинета на новия бразилски президент

Икономически гуру, астронавт и доста генерали в кабинета на новия бразилски президент

Икономически гуру, астронавт и доста генерали в кабинета на новия бразилски президент

Генерали на ключови постове и едно ултралиберално "момче от Чикаго" за министър на икономиката: избраният за президент на Бразилия Жаир Болсонаро ще формира през януари едно нетипично правителство, съставено предимно от хора без политически опит и с предизвикващи разделение личности.

Бившият капитан от армията иска да намали наполовина броя на министерствата (от 29 на 15) и най-вече да не се раздават повече постове заради партийна принадлежност с цел формиране на коалиция.

"Той иска да създаде нов стил на управление и да сложи край на президентския режим на коалиции. Това ще бъде най-голямото предизвикателство за него", твърди специалистът по политическа стратегия от университета Маккензи в Бразилия Маркос Коимбра.

Председателят на партията на Болсонаро (Социалнолибералната партия) Густаво Бебиано заяви пред вестник "Глобо", че в правителството ще има "четирима или петима генерали".

"Обещавайки генерали в правителството, той се опитва да създаде представа за завръщане към реда, но повечето от възможните кандидати за министерски постове нямат никакъв политически опит. Можем да очакваме трудности при диалога с парламента", твърди Жералдо Монтейро, политолог от Университета на Рио де Жанейро.

Ето имената на някои от възможните министри в правителството на Болсонаро:

Пауло Гедес, икономически гуру

Той е гаранцията, с която Болсонаро цели да спечели доверието на пазарите. Самият Болсонаро признава, че "нищо не разбира" от икономика, но уверява, че неговият гуру Пауло Гедес ще има отговор за всичко.

Шейсет и девет годишният икономист има докторска степен от университета в Чикаго, люлката на съвременния икономически либерализъм.

В правителството на Болсонаро той би бил "суперминистър" на икономиката, в чиито компетенции ще бъдат включени въпросите, които сега се решават от министерствата на финансите и търговията, на планирането и от държавния секретариат за публични инвестиции.

Във вечерта на победата си Болсонаро обеща "да промени икономическия модел на страната" чрез масова приватизация и по-строг контрол върху държавните финанси.

Ониш Лорензони, диригентът на оркестъра

С негова помощ Жаир Болсонаро се надява да компенсира липсата на опит на останалите министри в опасните лъкатушения на бразилската политика. Той най-вероятно ще заеме поста на ръководител на гражданската канцелария на президента, който е нещо средно между премиер и ръководител на кабинета.

"(Лорензони) има голям опит в парламента и знае как функционира той", твърди Марсио Коимбра.

Депутат в продължение на 20 години, първоначално в регионалния парламент на щата Рио Гранди до Сул (1994-2002 г.), а след това и в долната камара на бразилския парламент, 64-годишният Ониш Лорензони е "сивият кардинал" на кампанията на Болсонаро.

Член на дясната партия "Демократи", Лорензони се отличи през последните години в долната камара на парламента в ролята си на докладчик по антикорупционен проектозакон.

Аугусто Елено, кумирът

Жаир Болсонаро изпитва огромно възхищение от този генерал, който е бил негов преподавател във военната академия през 70-те години на миналия век. Той ще заеме поста министър на отбраната.

Главнокомандващият на мисията на ООН в Хаити Аугусто Елено Рибейро Перейра, на 70 години, се очакваше да участва и в надпреварата за президентския пост, но неговата Прогресивна партия не одобри кандидатурата му.

В интервю за вестник "Естадо де Сао Пауло" през април 2017 г. Болсонаро заяви, че генералът може да заеме "който пост пожелае" в неговото правителство и че би бил радостен да е министър с президент Елено.

Освалдо Ферейра, г-н Околна среда

Бивш ръководител на дирекцията на армията за инженерство и строителство, 64-годишния генерал Освалдо Ферейра се очаква да стане министър на транспорта. Именно той определи съдържанието на програмата на Болсонаро по отношение на инфраструктурата и околната среда.

В скорошно интервю за вестник "Естадо де Сао Пауло" той заяви, че по времето, когато е изграждал пътища през 70-те години на миналия век "нямаше прокуратура и (агенция за околната среда) Ибама, които да създават проблеми".

Маркос Понтис, астронавт

Пилот на изтребител и астронавт, той стана през 2006 г. първият бразилец в космоса на борда на кораб "Союз", с който стигна до Международната космическа станция, където прекара една седмица.

Смятаният за национален герой астронавт може да стане на 55 години министър на науката в правителството на Болсонаро.

Луи Жено от Франс прес / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ