"Сън": Великобритания не приема офертата на ЕС за риболова

Сън: Великобритания не приема офертата на ЕС за риболова

"Сън": Великобритания не приема офертата на ЕС за риболова

Великобритания не приема предложението на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за риболова, съобщи британският в. "Сън", цитиран от Ройтерс.

Офертата предвижда 15-18 процента от стойността на риболовната квота за европейски съдове в британски води да бъде възстановявана на Обединеното кралство.

Медии съобщиха, че се очаква Барние да направи предложението, обхващащо дълбоководния и океанския улов, но според "Сън" то е неприемливо за Лондон, тъй като означава, че ЕС все още иска да запази 80 процента от достъпа до британски води, който има в момента, информира БТА.

Постигането на споразумение за търговските отношения след Брекзит остава възможно въпреки недостига на време и запазващите се различия с ЕС, посочи британският главен преговарящ Дейвид Фрост, цитиран от Франс прес.

"Късно е, но споразумение все още е възможно и аз ще продължа преговорите, докато не стане ясно, че вече не е (възможно - бел. ред). За да бъде възможно евентуално споразумение обаче, то трябва напълно да зачита суверенитета на Великобритания", заяви той с туит.

Очаква се през уикенда Фрост да възобнови преговорите с Барние, който междувременно съобщи, че вече не е под карантина и ще отпътува за Лондон по-късно днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ