Социология: 2/3 от руснаците искат нов мандат за Путин

Социология: 2/3 от руснаците искат нов мандат за Путин

Близо 2/3 от руснаците искат президентът Владимир Путин да бъде преизбран за пореден мандат през 2018 г., макар той още да не е обявил намеренията си, съобщи „Левада център“, цитирана от руската секция на Би Би Си. По-рано социолозите обявиха, че близо половината анкетирани искат оставката на премиера Дмитрий Медведев.

Нов президентски мандат за Путин искат 64% от запитаните. 22% се обявяват за избор на друг президент, предава Интерфакс. Останалите 14% се затрудняват да отговорят на въпроса.

Същите респонденти трябвало да отговорят и за кого биха гласували, ако изборите бяха следващата седмица. Мнозина изобщо не са решили дали ще гласуват, затова готовност да подкрепят Путин заявили 48% от запитаните. Ако съберем хората, които са готови да гласуват и са решили за кого да гласуват, то 83% от тях са готови да подкрепят Путин, отбелязва социологическият център.

Подкрепата за Владимир Жириновски, Генадий Зюганов, Сергей Шойгу и Алексей Навални се колебае в рамките на 5%.

Допитването е направено между 31 март и 3 април сред 1600 пълнолетни руснаци.

Миналата седмица „Лавада център“ обяви рейтинг на премиера Медведев, с който предизвика политически скандал. От данните тогава стана ясно, че почти половината руснаци – 45% от запитаните, в една или друга степен искат оставката на главата на правителството. Доверието към Медведев е намаляло от 53% през май м.г. до 33% сега. Според социолозите падането на рейтинга вероятно е свързано с филма-разследване на Алексей Навални  выходом  "Он вам не Димон", в който има подозрения за корупция на Медведев.

Прессекретарят на премиера Наталия Тимакова нарече социологическото проучване политическа поръчка.

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков пък обясни „волатилността на социологическите данни“ със сложната работа на правителството и обеща Кремъл да направи анализ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
5 техники за израстване на екипния дух
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи