Тереза Мей загуби ключово гласуване в парламента за Брекзит

Тереза Мей загуби ключово гласуване в парламента за Брекзит

Тереза Мей претърпя поражение в парламента при гласуването на ключов закон за развода с ЕС.

Британските депутати ратифицират договора с условията за Брекзит и ще имат право да наложат вето на текста. Вчера Мей загуби с 4 гласа гласуването, въпреки усилията на цялото правителство през целия ден да предотврати приемането на промяната. Текстът беше одобрен с 309 на 305 гласа. За промяната гласуваха 11 консерватори, включително 8 бивши министри.

Сред тях беше и Стивън Хамънд, който веднага след гласуването беше свален от поста на зам.-председател на управляващата партия. „Днес поставих интересите на страната и избирателите си над интересите на партията и гласувах според принципите си, за да дам възможност на парламента да вземе осмислено решение", коментира метежникът в Twitter.

Това е първото поражение на Мей в парламента по темата „Брекзит“ и се случва ден преди срещата на ЕС, която ще обсъжда развода.

Депутатите ще имат право да отзоват премиерката от преговорите с ЕС.

Правителството настояваше, че промяната отслабва позициите му при преговорите с ЕС и намалява допълнително времето за преговори в и без друго сгъстения график до 29 март.

Британският парламент трябваше да одобри вчера внесения от Мей закон за отмяна на закона от 1972 г., с който законодателството на ЕС се транспонира в британското. Целта на новия закон е да гарантира правната приемственост след „деня на излизането“ („Exit Day“) на 29 март 2019.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ