Три партии обжалват ръчното броене на разписките от гласуване

Три партии обжалват ръчното броене на разписките от гласуване

Три партии обжалват ръчното броене на разписките от гласуване

Три са вече партиите, подали жалба пред Върховния административен съд с искане за отмяна на приетите в петък от ЦИК методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи.

От коалицията "Демократична България" днес възразиха срещу решението на ЦИК с жалба, в която посочват, че действащият Изборен кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса, според "Демократична България".

Допълнителен аргумент в жалбата срещу броенето на разписки е, че контролната разписка не е документ, отразяващ вота на избирателя - такъв е единствено протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат, но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия. Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат, е било посочено още в жалбата. Жалби срещу решението на ЦИК внесоха преди това и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ