Тръмп иска да разшири ядрения потенциал на САЩ

Тръмп иска да разшири ядрения потенциал на САЩ

Тръмп иска да разшири ядрения потенциал на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп има намерение да разшири ядрения потенциал на САЩ. В интервю за Ройтерс той каза, че САЩ трябва да наложат своето ядрено превъзходство даже над приятелските държави.

„Това ще е прекрасно, това би било мечта – нито една страна с ядрено оръжие. Но щом вече го има, то ние искаме да сме първи по тази част“, заявява Тръмп.

И преди встъпването му в длъжност той защитаваше същата теза с аргумента, че увеличаването на ядрения арсенал е необходимо на САЩ, докато светът не започне „да оценява трезво“ ядреното оръжие.

В интервюто за Ройтерс той нарича „едностранна“ сделката с Русия по договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите ядрени оръжия. „Ние ще започнем да сключваме по-добри сделки“, обещава Тръмп.

Договорът, за който говори новият президент, е в сила от 2011 г. след ратификации от парламентите на САЩ и Русия и е за 10 години.

Според условията му до февруари 2018 г. страните са длъжни да съкратят ядрените си заряди до 1550 единици всяка,  балистичните ракети на подводници и бомбардировачи – до 700 единици.

В същото интервю Тръмп заявява, че въпросът със Северна Корея може да бъде разрешен „много, много лесно, ако той (Китай) пожелае“. От думите му се разбира, че Пекин трябва да използва влиянието си върху Пхенян, за да спре с провокациите. Тръмп добавя, че е „много ядосан“ на Северна Корея за последния тест на балистична ракета на 12 февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ