Тръмп сменя всички посланици, назначени от Обама

Тръмп сменя всички посланици, назначени от Обама

Тръмп сменя всички посланици, назначени от Обама

Екипът на Доналд Тръмп по прехода издаде общо нареждане назначените от президента Барак Обама посланици да напуснат постовете си до встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари. Това съобщи американският посланик в Нова Зеландия, цитиран от Ройтерс. "Аз ще си тръгна на 20 януари", заяви посланик Марк Гилбърт в съобщение до Ройтерс в Туитър.

Нареждането, което важи за всички, "без изключения", се съдържа в изпратена от Държавния департамент на 23 декември грама, уточни Гилбърт, като потвърди информация във в. "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира дипломатически източници, според които предишните американски правителства - и репубрикански, и демократически, са удължавали сроковете, за да имат възможност посланиците, особено тези с деца в училищна възраст, да останат в съответните страни още няколко седмици или месеци.

Представители на Държавния департамент и на екипа на Тръмп по прехода не бяха открити за коментар, отбелязва Ройтерс.

Ако нареждането бъде изпълнене, САЩ може за месеци да останат без утвърдени от Сената посланици в ключови държави като Германия, Канада и Великобритания, отбеляза "Ню Йорк таймс". Висш представител от екипа на Тръмп казал за вестника, че в тази мярка няма злонамереност и че единствената й цел е да гарантира, че дипломатическите представители на Обама ще напуснат постовете си навреме, точно както и хилядите политически помощници в Белия дом и федералните служби.

Готвейки се за встъпването си в длъжност, Тръмп твърдо смята да не остави на поста му нито един политически назначен от Обама служител и да анулира много от постигнатото от предшественика му в областта на външната и вътрешната политика, пише "Ню Йорк таймс".

 Дипломати са казали пред вестника, че нареждането ги е хвърлило в смут и ги принуждава спешно да търсят решения и да си осигурят визи, за да могат децата им да си довършат срока.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ