"Уолстрийт джърнъл": Слабото представяне на управляващите партии в Германия застрашава плана на Меркел за излизане от властта

Уолстрийт джърнъл: Слабото представяне на управляващите партии в Германия застрашава плана на Меркел за излизане от властта

"Уолстрийт джърнъл": Слабото представяне на управляващите партии в Германия застрашава плана на Меркел за излизане от властта

Изборните неуспехи застрашават плана за излизане на Меркел от властта, пише "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА. Слабото представяне на управляващите партии в Германия е разтърсило правителството и е объркало плана на канцлера Ангела Меркел за оттеглянето й.

Поради наблюдавания от месеци спад в социологическите проучвания при двете партии в управлението и след исторически слабия им резултат, те се сблъскват с перспективата за оспорване на лидерството в тях, промени в кабинета и дори предсрочни избори, твърдят политици и правителствени представители, цитирани от вестника.

Защо Еманюел Макрон и Ангела Меркел се сблъскват за това кой да бъде следващият председател на Европейската комисия, пита "Индипендънт". Изданието обяснява, че преди да бъде избран новият председател, ще има най-различни второстепенни сюжетни линии и конфликтни интереси, които ще трябва да бъдат уредени. Но едно от най-важните неща измежду тях е съперничеството между Франция и Германия, заключава вестникът.

Висшите постове в ЕС изискват най-талантливите кандидати, пише "Файненшъл таймс" в редакционна статия. Изданието отбелязва, че ако тези длъжности наистина имат реална тежест, да се сключват задкулисни споразумения за разпределянето им е неуместно.

"Дейли телеграф" отделя внимание на отражението на европейските избори в Италия и конкретно върху Движение "Пет звезди". Вестникът отбелязва, че лидерът на партията и вицепремиер на Италия Луиджи ди Майо е подложен на сериозна атака заради незадоволителното представяне на партията на изборите, на които тя загуби шест милиона гласа в сравнение със силното си представяне на миналогодишните парламентарни избори.

На европейските избори ДПЗ в доста голяма степен беше засенчено от коалиционния партньор в управлението, "Лигата" на Салвини, и двете формации на практика си размениха резултатите от парламентарните избори - сега ДПЗ има едва 17 процента, а "Лигата" - 34 процента. На парламентарните избори ДПЗ имаше 33 процента, а "Лигата" някъде колкото сегашния резултат на движението.

Драстичната загуба на гласове накара много хора в ДПЗ да изразят съмнение доколко подходящ е все още Ди Майо за лидерския пост. Според системата за пряка демокрация на ДПЗ членовете на движението ще решат бъдещето му с гласуване по интернет.

В Италия се ширят спекулации, че заради растящото напрежение между двете формации - "Лигата" и ДПЗ, управлението им може да падне и да има предсрочни избори, евентуално в края на септември, допълва "Дейли телеграф".

Партията Брекзит води преговори за присъединяване към крайнодясна група в Европейския парламент, пише "Гардиън". Става дума за обединението около партията на италианския вицепремиер Матео Салвини - "Лига".

Партията Брекзит на Найджъл Фараж води преговори за присъединяване към крайнодясната група в Европейския парламент и оставя отворени възможностите за бъдещи съюзници, каза говорител на британската партия, цитиран от вестника.

Пръв за преговорите съобщи пред италианския вестник "Република" Марко Дзани, европейски депутат от "Лигата", който заявява, че преговорите вървели добре и можело да приключат още следващата седмица.

Партията Брекзит обаче омаловажи изказването на Дзани. Според нея Фараж искал да запази своята досегашна евроскептична група в ЕП - Европа на свободата и пряката демокрация.

Салвини се надява да доведе Фараж и неговата Партия Брекзит в крайнодясното обединение, което вече включва Националния сбор на Марин Льо Пен, Австрийската партия на свободата и белгийската партия "Вламс беланг". Очаква се да се присъединят също партията "Финландците" и "Алтернатива за Германия".

Под заглавие "Източноевропейската либерална вълна" германският вестник "Велт" коментира резултатите от изборите в Източна Европа. За много хора Източна Европа е крепост на автократи и националисти. Европейските избори обаче показаха, че това не е вярно. В много страни истинските победители на изборите бяха благоразположени към ЕС партии, които искат да бранят демокрацията и правовата държава, коментират авторите на статията във "Велт". В нея се прави анализ на изборните резултати в Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Чехия и на силното според вестника представяне на конкретни либерални партии в тези страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ