Важна среща между президентите на САЩ и Китай

Важна среща между президентите на САЩ и Китай

Китайският президент Си Цзинпин ще гостува днес и утре на американския държавен глава Доналд Тръмп, който по време на предизборната си кампания отправи остри критики към Китай, че е откраднал милиони работни места от САЩ, предаде Франс прес.

Двамата ръководители ще вечерят в резиденцията на Тръмп Мар а Лаго във Флорида, а за утре са предвидени поредица срещи. Малко информация за програмата на посещението на Си Цзинпин е предоставена на медиите. Във всеки случай се очаква разговорите между ръководителите на двете най-големи икономически сили в света да бъдат "много трудни", отбелязва АФП.

Магнатът на недвижимите имоти не се поколеба по време на кампанията си да издигне Китай като основен съперник на Съединените щати, по-специално в сферата на международната търговия. Освен това Тръмп обвини Пекин, че манипулира националната си валута.

Друг болезнен въпрос, който се очаква да бъде повдигнат на срещата под палмите във Флорида, това е търговията.

Нюйоркският бизнесмен, посветил се на политиката, иска да засегне деликатната тема за дефицита на Съединените щати с Китай, възлизащ на близо 350 милиарда долара през 2016 година.

Белият дом обеща "откровен" език по този въпрос. Целта е да се намалят инвестиционните и търговски бариери, създадени от китайците, посочи американски представител.

Китай облага с 25% мита вноса на автомобили, ограничава вноса на много селскостопански продукти и е затворил по-голямата част от своя сектор на услугите за чужди инвеститори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ