Волен Сидеров намекна за развод при Патриотите, ВМРО и НФСБ се хванаха за гушите

Волен Сидеров намекна за развод при Патриотите, ВМРО и НФСБ се хванаха за гушите

Все повече виждам белези на разтрогване на брака, дано да е по взаимно съгласие. Така образно описа отношенията в коалицията „Обединени патриоти” лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Повод за коментара му стана напрежението между ВМРО и НФСБ след взаимно разменени декларации.

Въпреки това Сидеров не изключи и варианта и трите партии да се явят заедно на евроизборите, предаде „24 часа”. Но обясни, че това са геополитически избори и партньорите не са изяснили с какви идеи и каква програма ще отидат на тях.

Тези избори са важни за България и за всички нас, не знам защо не са важни за Симеонов. И ако някой каже, че не са важни - това е липса на стратегически поглед, коментира Сидеров.

Запитан защо не преговаря с партньорите си за общо евролиста, Сидеров обясни, че 8 месеца е поставял този въпрос и вече решил да не го прави, заради появилите се слухове, че той държи да водя листата и поставя условия, което не било вярно.

Ако ВМРО и НФСБ изчистят отношенията си и преговорите продължат, Сидеров също щял да се включи. Никога не съм се изключвал, обясни той.

Никога не съм се отнасял с неуважение, напротив - групата си е група дори при някои разминавания във вижданията, коментира Сидеров. Обясни, че не бяга и не бойкотира групата. И обеща още днес да се обади на колегите си, да им прати есемеси и да събере групата.

По-рано днес НФСБ заяви, че преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на евроизборите. В декларацията, разпространена до медиите се посочва:

В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията.

На 18.01.2019г. в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като „несериозни“. За разлика от него, ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение.

Каракачанов упрекна партньорите си, че „се ослушвали“, когато решил „да се захване“ с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов в позиция по БНТ на 17 януари. Припомняме, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. „Шекер махала“ в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР.

На 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига „оригинални“ законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ).

Странно за управляваща партия звучат лозунги като „български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми“, когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт.

По същия начин звучи и призива за „реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ... “!? За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се „реализира“ вече 6-ти месец, чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт.

Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори.

Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за горепосочените медийни изяви.

Малко по-късно от ВМРО обявиха, че са готови да се извинят на НФСБ. „Ние от ВМРО най-малко робуваме на егото си. Ако са засегнати, сме готови да се извиним, да водим разговори”,  заяви зам.-шефът на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

За ВМРО въпросът за явяването на евроизборите е част от общия въпрос за единодействие и в парламента, и в управлението, и за постигане на реални резултати, коментира Веселинов.

Той призова партньорите да не се концентрират върху това кой ще води листата, а върху идеи.

Всички обмисляме всички варианти, отговори той на въпрос дали е възможно ВМРО да се яви само.

Ключово е да се разберем за работата, която имаме в парламента и в управляващата коалиция, категоричен бе обаче Веселинов.

Ако вземем да си броим атаките, ще влезем във филм, в който не искаме.

Основното са принципите, на които се сглобява едно партньорство, коментира той. И обясни, че няма събиране на коалиционния съвет, нито на ПГ на "Обединени патриоти".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ