ЦИК определи възнагражденията на секционните комисии за изборите

ЦИК определи възнагражденията на секционните комисии за изборите

ЦИК определи възнагражденията на секционните комисии за изборите

105 лева ще е еднократно възнаграждение за председател на секционна комисия и 80 лева за член. Това реши Централната избирателна комисия, предава БНР.

За участие в получаване на устройствата за гласуване, изборните книжа и оборудване на секции ще се платят по 15 лева допълнително и по 30 лева за предаване на изборни книжа. За работа в секция с машина всеки член на СИК ще получи допълнително 20 лева. Ако към 11 юли действа извънредна епидемична обстановка, тези възнаграждения ще бъдат увеличени с 50 на сто за всички видове изборни комисии. 

"На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще работи този основен вариант за гласуване. По закон се казва ясно в кои случаи не ползваме машините за гласуване и започваме гласуване с хартиени бюлетини, но и ЦИК трябва да вземе своите решения като условията и реда за машинно гласуване и трябва да доразвие определеното в закона в кои ситуации ще трябва да се спре с машинното гласуване и да се премине на хартия. Престои да вземем такова решение", каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК. 

Все още не е изяснено колко машини ще са необходими за гласуване на българите в чужбина. Матева поясни, че още не изяснено за колко точно машини, използвани на предишните избори, трябва да се заплати за тяхното използване. 

"Във Велико Търново случаят от последните избори и проблемът с машинното гласуване и бил по-скоро заради погрешно подадената листа към машините, затова ще трябва да се предвиди занапред двойна или тройна проверка на данните, които се залагат в машините", посочи още Матева.  

По думите й, задължително ще трябва да се направи обучение за работа с машините на членовете на СИК, както и да се разясни на гражданите в цялата страна как ще се гласува машинно. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ