Янаки Стоилов: Има опасност да попаднем в конституционна инфлация

Янаки Стоилов: Има опасност да попаднем в конституционна инфлация

Напоследък има опасност да попаднем в конституционна инфлация. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време дискусия на тема "Конституцията на Република България - 30 години по-късно".

И допълни, че много хаотични идеи за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се справят с текущото управление и Основният закон се превръща в универсално обяснение за неудачите, които изпитва обществото. 

Според Стоилов промените, касаещи съдебната власт, са нескончаем опит да повтаряме едно и също, което не дава резултат. "По темата за хазарта Конституцията не е предвидила държавен монопол. Но такива дейности възникнаха", посочи още служебният правосъден министър. 

Според изследване на Българския институт за правни инициативи, който е организатор на форума, 70 на сто от хората смятат, че няма нужда от нова Конституция. 30 на сто смятат, че има смисъл от свикване на Велико народно събрание и това би променило политическата ситуация. Един от всеки четирима няма мнение по темата. Но почти всички смятат, че тази тема се използва за говорене по политически цели. 

"Преди всичко, трябва да съсредоточим вниманието си върху това как действат различните нормативни актове, за да можем да видим перспективите, които те очертават. Фактът, че днешната Конституция е втората по продължителност на действие в историята на Третата българска държава, е показателен", посочи Стоилов.

"Въпреки че тази Конституция ознаменува политическата и обществена промяна в България сравнително рано, за разлика от други страни, които бяха в подобно ситуация кат България, тя не е преходна Конституция. Конституцията се вписа в едно поколение, което тогава се създаваше от конституционни актове. Тя хвана тенденциите на развитието и е доказателство, че с минимални промени се оказа пригодна да впише България и в промените, произтичащи от членството ни в ЕС. Когато говорим за Конституция, е важно да намерим баланса между предвидимост и перспектива. Предвидимостта е важно, защото ако правото е непредвидимо, губи качеството си", каза още служебният министър на правосъдието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ