Янев: Сглобяването на мнозинства без ясни ангажименти не вещае дългосрочност

Янев: Сглобяването на мнозинства без ясни ангажименти не вещае дългосрочност

Янев: Сглобяването на мнозинства без ясни ангажименти не вещае дългосрочност

Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен, но е малко рано да се обсъжда този сценарий. Това заяви от Плиска премиерът Стефан Янев, цитиран от агенция „Фокус“

„Служебният кабинет е съставен под ръководството на президента Радев, но неговият състав не е монолитен. Това не са хора, които са свързани с някакъв вид задължения да се движат винаги заедно. Това са свободни хора, като всеки един от тях може да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, коментира той.

Янев уточни още, служебното правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори.

На въпрос какви са прогнозите му за кабинета на „Има такъв народ” и дали правителството на Пламен Николов ще събере подкрепа, той заяви, че в политиката всичко е възможно, но са важни условията и принципите.

„Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв тип мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, коментира Янев.

Той заяви, че в българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства.

„Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип режим на управление на държавата, което не е много добре за граждани и бизнеса. Всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои, и това, което можем да очакваме, че един такъв тип управление ще донесе на хората за решаване на техните проблеми и перспектива за България“, допълни той.

Стефан Янев каза още, че актуализацията на бюджета е наложителна и е отговорност на депутатите в Народното събрание да преценят дали и как да я приемат

„Проектът за актуализация на бюджета вече е внесен в парламента от служебното правителство, във връзка с няколкото кризи, които се развиват пред очите ни - и по отношение на здравната криза, и по отношение на отделни сектори в икономиката. Вече стана въпрос и в дебатите в парламента за кризата по отношение на енергийната система на страната и ситуацията с пожарите. Всички тези фактори означават, че актуализацията на бюджета е наложителна “, посочи Янев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ