Заев иска четири поправки на конституцията на Македония във връзка с името

Заев иска четири поправки на конституцията на Македония във връзка с името

Македонското правителство ще изпрати в парламента предложение за четири поправки в конституцията, съобщи на пресконференция в Скопие говорителят на правителството Миле Бошняковски, цитиран от електронното издание на в. "Независен вестник”.

На днешното си извънредно заседание правителството е приело предложение за пристъпване към поправки в конституцията съгласно споразумението, постигнато с Гърция за решаване на дългогодишния спор за името.

"Ние направихме първата крачка. Предложението отива в парламента и очакваме депутатите още утре да започнат работа", каза Бошняковски след заседанието, което продължи по-малко от два часа.

Говорителят уточни, че в предложението са включени четири възможни поправки, които са споменавани и по-рано. Първата се отнася до добавяне на определението "Северна" към името на държавата Република Македония, предаде БТА.

Втората поправка е в преамбюла на конституцията, където ще бъдат посочени решенията на АСНОМ /Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, свикано нелегално на 2 август 1944 година/.

Трета поправка се предлага в член 3 и с нея се отхвърлят териториални претенции към други държави и се допълват формулировките, свързани с териториалната цялост на страната.

Четвърта корекция в конституцията е предложена в чл. 49, който се отнася за правата на македонското малцинство в съседни страни, и целта й е правилата от международните конвенции за правата на малцинствата да важат за цялата македонска диаспора.

Бошняковски съобщи, че целият текст на предложението за поправки в конституцията скоро ще бъде публикуван на сайта на правителството. Той посочи, че за внасяне на поправки в конституцията се изисква мнозинство от две трети в парламента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ