Започна съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония

Започна съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония

Започна съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Северна Македония в резиденция "Бояна", предава БНТ. Преди това беше проведен разговор на четири очи между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

"Днес откриваме сесията на съвместното заседание между правителствата на Република България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, но това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа - аз съм много обнадежден", заяви премиерът Петков.

"Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всички сфери, в които искахме да работим заедно с нашите министри, оказва пътят как тези отношения ще се случват - на база на истинска работа, истински срещи с очакване на истински резултати", обърна се към Ковачевски българският премиер.

"Най-важното за политиката е да постигне добро за двата народа - да се работи заедно, да имаме отворена икономика, свързана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим темите като историята, човешките права, нещата които са важни. С Димитър снощи разговаряхме за реални първи резултати, реални споразумения, реални планове. Аз вярвам, че този диалог ще замести национализъм, дискриминация, език на омразата и ще покажем, че когато от двете страни има хора, които искат да покажат добросъседство, това е само функция на усилена работа с ясни цели. Пожелавам на всички министри спорна работа", завърши Кирил Петков.

Ще работим по теми като образованието, инфраструктурата, по-добра комуникация, по-добри връзки, за да направим региона по-добър икономически и по-добър като възможности за работа и стандарт на живот. Работните групи между двете правителства няма да съставени само от министри и политици - в тях ще участват и представители на всяка област, по която работи конкретната група, каза от своя страна премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

В рамките на събитието са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси.

Междувременно пред резиденция "Бояна" младежката организация на ВМРО организира мирна демонстрация. В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният младежки комитет на партията настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.

По-късно днес президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ