Започва кандидатстването по втората фаза за помощи за туроператорите

Започва кандидатстването по втората фаза за помощи за туроператорите

Започва кандидатстването по втората фаза за помощи за туроператорите

Започва втората фаза, осигуряваща възможност на туроператорите да възстановят дължимите суми към клиентите си по нереализирани туристически пакети в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., вследствие на възникналата епидемия от COVID-19. Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 16 491 711,63 лв., а от днес започва приемът на заявления за кандидатстване по процедурата.

Бенефициенти по помощта са предприятия, които са претърпели щети от невъзстановени средства от техните контрагенти, които същевременно са длъжници на своите клиенти за неосъществени пътувания по туристически пакети. Получената като компенсация безвъзмездна финансова помощ е със задължителното условие да се изразходва единствено за възстановяване на дължими суми към клиенти.

Безвъзмездните средства по схемата ще се разпределят пропорционално до тяхното усвояване спрямо броя на одобрените кандидати и реализирания оборот за всеки кандидат в размер до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 г.

С въвеждането на правилото за определяне на праг на размера на помощта се цели: да не се допусне финансиране на печалба с държавна помощ, поставяне на демаркационна линия на настоящата схема със останалите схеми за безвъзмездно финансиране и да не се допусне туроператорът да получи необосновано висок размер на помощта.

Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаването му заедно с придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Крайният срок за подаване на документите е 16:30 часа на 20.07.2021 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ