Безработицата и чувството за самота вървят ръка за ръка

Безработицата и чувството за самота вървят ръка за ръка

Безработицата и чувството за самота вървят ръка за ръка

Чувството за самота намалява шансовете за намиране на работа, установиха психолози от университета в Ексетър. Подробности от изследването им са публикувани в BMC Public Health.

Изследователите правят извода на база анализ на отговорите на повече от 15 000 души, които били интервюирани два пъти през интервал от няколко години. В допълнение към основните демографски данни (пол, възраст, образование, семейно положение и т.н.), участниците трябвало да посочват и колко често са се чувствали самотни. Проучването потвърждава направени по-рано констатации: безработните хора са по-склонни да изпитват самота. Обратното обаче също се оказва вярно – тези, които се чувстват самотни, по-трудно се устройват на работа.

„На самотата трябва да се обърне специално внимание, с допълнителна подкрепа от работодателите и правителството за подобряване на здравето и благосъстоянието. Нашето проучване беше проведено основно преди пандемията, но подозираме, че този въпрос може да стане още по-актуален, тъй като повече хора работят от вкъщи и потенциално са изправени пред изолация “, отбелязват авторите на изсбледването.

Резултатите показват, че самотата и безработицата вървят ръка за ръка и могат да образуват цикъл, от който човек трудно ще излезе, заключават изследователите. Те призовават за по-задълбочено изследване на ефектите от самотата върху трудоспособното население.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ