Работа

Повечето компании планират коледен бонус или подарък за служителите си

Повечето компании планират коледен бонус или подарък за служителите си

Повечето компании у нас планират коледен бонус или тематичен подарък за служителите си по случай предстоящите празници. Това показват наблюденията на Adecco България над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в Пловдив и София.

Много често в компаниите, които са предвидили раздаване на финансови стимули, размерът на бонуса е фиксирана сума, която е еднаква за всички служители и не е съобразена със заплатата и постигнатите индивидуални резултати.

Повечето от фирмите ще заменят коледния бонус с тематични за сезона продукти и подаръци. От Adecco посочват, че подаръкът цели емоционален ефект и заздравяване на връзката с организацията. Коледните партита ще са основно виртуални.

Все по-осезаема през тази година е и тенденцията работодателите да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. „Тези бонуси ще се изплащат или в края на годината, или след приключване на финансовата година в началото на 2022 г.“, посочва Ирина Йончева, мениджър „Човешки ресурси“ в Adecco България.

Освен това работодателите се стремят към разнообразни пакети от социални придобивки и компенсации за работниците. „Финансовите пакети, които се предлагат, включват ваучери, комисиони и бонуси, обвързани с представянето“, отбелязва още Йончева. Предоставят се също акции и допълнителни дни отпуск.

В под 1% от обявите за наемане на хора от Adecco отбелязват наличие на придобивка „коледен бонус“. Като се остави настрана адекватното трудово възнаграждение, изключително търсена през последната година е опцията за работа от вкъщи частично или изцяло.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ