Повечето компании планират коледен бонус или подарък за служителите си

Повечето компании планират коледен бонус или подарък за служителите си

Повечето компании планират коледен бонус или подарък за служителите си

Повечето компании у нас планират коледен бонус или тематичен подарък за служителите си по случай предстоящите празници. Това показват наблюденията на Adecco България над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в Пловдив и София.

Много често в компаниите, които са предвидили раздаване на финансови стимули, размерът на бонуса е фиксирана сума, която е еднаква за всички служители и не е съобразена със заплатата и постигнатите индивидуални резултати.

Повечето от фирмите ще заменят коледния бонус с тематични за сезона продукти и подаръци. От Adecco посочват, че подаръкът цели емоционален ефект и заздравяване на връзката с организацията. Коледните партита ще са основно виртуални.

Все по-осезаема през тази година е и тенденцията работодателите да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. „Тези бонуси ще се изплащат или в края на годината, или след приключване на финансовата година в началото на 2022 г.“, посочва Ирина Йончева, мениджър „Човешки ресурси“ в Adecco България.

Освен това работодателите се стремят към разнообразни пакети от социални придобивки и компенсации за работниците. „Финансовите пакети, които се предлагат, включват ваучери, комисиони и бонуси, обвързани с представянето“, отбелязва още Йончева. Предоставят се също акции и допълнителни дни отпуск.

В под 1% от обявите за наемане на хора от Adecco отбелязват наличие на придобивка „коледен бонус“. Като се остави настрана адекватното трудово възнаграждение, изключително търсена през последната година е опцията за работа от вкъщи частично или изцяло.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ