Работа

Експерти искат разширяване на експеримента с 4-дневната работна седмица в Шотландия

Експерти искат разширяване на експеримента с 4-дневната работна седмица в Шотландия

Връщането обратно в офиса в нормалния ритъм от дните преди пандемията може да отнеме известно време. Настоящият момент обаче е подходящ за експерименти като 4-дневната работна седмица.

Според експерти разширяването на теста в Шотландия е необходимост, тъй като много от работната сила в страната подкрепя идеята. Изследване на мозъчния тръст IPPR Scotland установява, че 80% от хората вярват, че намаляването на работните дни на седмична база без промяна в заплащането ще помогне за благосъстоянието им, пише „Индипендънт“.

В анкетата са взели участие 2203-ма души на възраст между 16 и 65 години. Две трети от тях (около 65%) смятат, че по-кратката работна седмица може да увеличи продуктивността.

Пилотни програми се създават след промените в работните практики, причинени от пандемията от коронавирус, като Шотландската народна партия обеща по 10 млн. паунда на всяка компания, която въведе 4-дневна работна седмица.

IPPR Scotland отбелязва, че правителството на страната трябва да разшири тези схеми, за да включи в тях повече сектори на икономиката, така че да участват хора на различни длъжности, включително работници на смени, служители на непълно работно време, както и такива, които изпълняват задачите си извън обособени офис пространства.

От организацията посочват още, че ако в проекта не са включени по-нископлатени сектори, пробните схеми може да не оценят правилно въздействието на подобна мярка.

„Шотландското правителство е право да изпробва 4-дневната работна седмица, защото днешните доказателства показват, че това е политика с огромна обществена подкрепа“, коментира Рейчъл Стейтъм, старши научен сътрудник в IPPR Scotland. По думите ѝ обаче трябва да се включат всички видове работни места и всички видове работа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ