Работа

Повечето служители никога няма да се върнат в офиса на пълен работен ден

Повечето служители никога няма да се върнат в офиса на пълен работен ден

Повечето хора не вярват работниците да се върнат в офисите на пълен работен ден след началото на пандемията от COVID-19. Това сочи специално проучване, поръчано от „Би Би Си“.

70% от анкетираните 1684 души прогнозират, че работниците „никога няма да се върнат в офисите със същата скорост“. По-голямата част от персонала заявява, че би предпочел да работи от вкъщи. Мениджърите обаче повдигат въпроса, че креативността на работното място ще бъде засегната.

Половината от общо 530 висши лидери, взели участие в изследването на YouGov, казват, че стоенето на работниците у дома ще се отрази неблагоприятно върху креативността и сътрудничеството.

Шефовете на големи фирми като инвестиционната банка Goldman Sachs и технологичния гигант Apple отхвърлиха призивите за по-голяма гъвкавост, като първите дори нарекоха работата от вкъщи „отклонение“.

Мениджъри и членове на обществеността обаче се съгласяват, че нито производителността, нито икономиката ще бъдат засегнати от продължаващите „хоумофис“ политики.

Изпълнителният директор на британския телеком BT, Филип Джансен, например планира да позволи на повечето офис работници да работят дистанционно три или четири дена в седмицата в бъдеще, макар че хиляди инженери няма да получат същата гъвкавост.

Това е новият живот

Един ентусиазиран работник от вкъщи на име Антъни Хауърд работи за голяма отбранителна компания в Манчестър.

Той открил големи ползи в работата от дистанция в последните 16 месеца, след като започнал да спестява средства и време от скъпи кафенета и пътуване. „Моите здраве и въглероден отпечатък никога не са били по-добри. Вече не пътувам по 105 км на ден и съм по-продуктивен“, споделя Хауърд.

И докато той спестява пари, се притеснява за по-новите в компанията. „От септември имаме 17-годишни работници, които никога не са били на място“, разказва служителят. „За мен като 57-годишен хибридната работа е чудесен сценарий, но за по-младите, които започват, те се нуждаят от това изживяване на работното място, от тази структура“, обяснява още той.

Объркана ситуация

Хората, ангажирани с подбор на персонал, намират за по-трудно да се справят с очакванията на кандидатите, изискващи хибридна и дистанционна работа, както и с компаниите, които искат да върнат хората в офиса поне за известно време.

Кам Вара, консултант в Кейти Бард, казва, че това са били много предизвикателни месеци. „Хората отказват възможностите, защото не предлагат работа от разстояние и биха предпочели да седят и да чакат да се появи подходящата работа“, разказва тя.

По думите ѝ в момента е „доста объркано“. „Това, което работодателят търси, е някакъв ред. Да вкараш хората в офиса и да имаш някаква структура. Но това, което служителите търсят, е нещо много различно. Така ще е известно време, докато мозайката съвпадне“, пояснява Вара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ