7 често срещани образи от ТВ рекламата

7 често срещани образи от ТВ рекламата

Ако някога сте имали чувството, че рекламодателите не ви вземат за интелигентен човек, не се притеснявайте. Те го правят, само че се отнасят към вас като към група от хора.

Това коментира американският сайт Business Insider. Той представи анализ на изследователската фирма Acxiom, чиито наблюдения посочиха, че в рекламния ефир обществото се разделя на 21 най-често срещани типа хора. Това са 21 редовни герои в рекламата, с различен семеен статус и доходи, на различна възраст, в чиято кожа маркетингът поставя публиката. 

Образите са много детайлно определени от Acxiom. Те имат отношение към внушенията на американската рекламна индустрия и може да се открият и в сериалите и филмите от САЩ. Сред тях Business Insider избра и представи 7, които са най-добри и най-интересни.

Резултатът е доста комичен и припомня, че в ТВ рекламата често образите са пресилени. И въпреки това, в някои от описанията като че ли разпознаваме познати хора.

Ето какви са те:

Тийнейджърът от интернет поколението. (Вероятно име: Джими).

Той се събужда късно, защото нощем не заспива преди полунощ. Играе онлайн игри до малките часове на нощта. Сутрин бързо си взема душ и хапва на крак пица (с определена марка), която си поръчва по телефона или в интернет. Работи почасово, може би на автомивка, за да припечелва джобни. Половината от деня си прекарва с новата си приятелка или говорейки по телефона (безплатни минути). Играе баскетбол или американски футбол с приятели (спортни марки). Гледа Family Guy или реалити шоутата по MTV. Често живее със съквартирант.

Амбициозната млада жена. (Вероятно има: Мария).

Тя се събужда сутрин, грабва дистанционното и превключва на алтернативно рок радио. Отива в кухнята, изпива половин бутилка минерална вода (с определена марка) и преминава в третата спалня на апартамента си, която е превърнала в домашна фитнес зала. Тича на уреда за бягане в нея 30 минути. Деня си прекарва като прави изследвания по голям казус на юридическа фирма, където работи като правен помощник. Често се обажда на съпруга си и му припомня за годишнина от сватбата на родителите й. Дава му предложение да отидат заедно на ресторант или да сготви нещо. Храни се със супа и салата и пие бира Corona Light.

Продължава на страница 2.

Умореният строителен работник. (Вероятно име: Джей Ди). 

Събужда се и преди да е отишъл на строежа, където ще сложи традиционната жълта каска, поглежда към тавана на „мобилния” си дом-квартира и вижда петно от вода. Осъзнава, че не е поправил теча на покрива и жена му ще се ядоса. Прави си разтворимо кафе (определена марка), взема душ. Може да работи освен на строеж и като майстор или във фабрика. Взема си 15-минутни почивки и щастливо яде Kit-Kat. В свободното си време ловува или ходи на риболов.

Самостоятелната асистентка. (Вероятно име: Джаки).

Тя се събужда сутрин, като изключва няколко пъти алармата на упорития часовник. Пие енергийна напитка (Rockstar) преди да излезе от дома. Работи в брокерска фирма в центъра на града, но скоро след като са я назначили е разбрала, че това не е за нея.

Храни се с приготвено пиле в обедната почивка и обича да обменя малки клюки с колежките. Родителите й се чудят защо не си е довършила все още висшето образование. През уикендите обича да посещава новооткритите клубове и има активен социален живот. Среща се с мениджъри и има добри отношения с колегите си. Чете Cosmopolitan, поръчва си филми под наем и обича домашни спагети. Тя е индивидуалист.

Притесненият студент. (Вероятно име: Малкълм).

Подгрява си кекс за закуска и го яде с прясно мляко. Постоянно си търси нова работа в интернет. Слуша радио (Urban). Бяга от часове в колежа, в които не харесва преподавателя. През уикенда се мотае с приятелите и ходи на прожекции на нови филми, посещава новооткрити клубове. Среща се с финансов помощник, който го консултира как да получи още средства, за да не бъде изключен от колежа. Работи почасово в магазин за плодове и зеленчуци. Ляга си с епизод на Family Guy.

Отличникът костюмар. (Вероятно има: Дерек Шарп).

Щом алармата на часовника му звънне в 5.00, той се събужда мигновено и е като машина. Гърбът е започнал да го боли напоследък, затова прави упражнения всяка сутрин. Всяка сутрин бяга за здраве три мили независимо от времето навън. Купил си е билети за предстоящия рок концерт в града. Работи в академия, изследователска институция. Среща се с лекар, с който се консултира защо не може да забременее жена му. Играе голф. Пие вино. Прекарва вечерите си, четейки роман на Джон Гришъм.

Мъжът, приближаващ 40, без семейство. (Вероятно име: Ричард).

Обича да слуша сутрешните новини на националното радио (NPR). Щом метеоролозите предрекат дъжд, избира метрото. Прекарва деня си в застрахователна фирма, докато чете новините на CNN от екрана на телефона си. Има приятелка на 36 години – Паула, но не й се е обаждал от месец. Има два билета за концерта на Джон Мейър, на който е фен.

Среща се с туристическата си агентка, за да обсъди предстояща почивка на Бахамите. Евентуално с приятелите си. Забелязал е, че тя е доста привлекателна и явно е разведена. Храни се с паста за вечеря и гледа The Office. След това си обновява статуса във Facebook, за да осведоми приятелите си какво се случва. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ